Szerző: Bizó Dániel

2008. szeptember 1. 19:47

Három olcsó asztali processzorral bővítette kínálatát az Intel

Három új asztali processzort dobott piacra tegnap az Intel. A chipgyártó óriás a piac alsóbb szegmenseiben bővítette 45 nanométeres gyártástechnológiával előállított termékeinek kínálatát. Az új modellek megjelenése nem érinti sem az eddigiek elérhetőségét, sem az árukat.

[HWSW] Három új asztali processzort dobott piacra tegnap az Intel. A chipgyártó óriás a piac alsóbb szegmenseiben bővítette 45 nanométeres gyártástechnológiával előállított termékeinek kínálatát. Az új modellek megjelenése nem érinti sem az eddigiek elérhetőségét, sem az árukat.

A négymagos Core 2 Quad Q8200 és a kétmagos Core 2 Duo E5200 egyaránt lefelé bővíti az Intel 45 nanométeres processzorainak termékvonalait. Előbbi órajele 2,33 gigahertz, adatbusza 1333 effektív megahertz, és multi-chip tokozásos felépítéséből fakadóan kétszer 2 megabájt osztott L2 gyorsítótárat alkalmaz. Nettó 224 dolláros közvetlen gyártói árával 16 százalékkal drágább, mint a 65 nanométeres Q6600, mely ráadásul 8 megabájt L2 tárral bír, ugyanakkor lassabb, 1066 megatranszferes busszal bír, és magasabb fogyasztással rendelkezik.

A Core 2 Duo E5200 modellben, mely az első 5000-es sorozatú asztali chip, egy kifejezetten alsókategóriás, ugyanakkor a felhasználók többsége számára megfelelően potens, alacsony fogyasztású chip ölt testet. A 84 dolláros nettó listaárért 2,5 gigahertzes órajel, 2 megabájt L2 cache és 800 megatranszferes busz jár. Az E5200 egyértelműen felváltja a kínálatban az E4600-at, mely több pénzért valamivel alacsonyabb órajelet és magasabb fogyasztást ad, de a 2,6 gigahertzes E4700-nál is harmadával olcsóbb.

A belépőkategóriában egy fokozatot gyorsult a Celeron D vonal. A 65 nanométeres eljárással készülő Celeron D 450 órajele 2,2 gigahertz, az L2 cache mérete továbbra is mindössze 512 kilobájt, a rendszerbusz pedig 800 megahertzes. Mindezért ugyanakkor az Intel mindössze nettó 53 dollárt kér 1000 darabos megrendelés esetén, így az ultraolcsó, de még használható asztali gépek építőeleme lehet.

Az Intel 45 nanométeres termelése a jelenleg folyó negyedévben haladja a 65 nanométerest, amit egyre inkább tükröz a vállalat árlistájában megtalálható termékportfólió is. A tavaly novemberben megindult kereskedelmi szállításokat követően idén már több mint 100 millió 45 nanométeres eljárással készült terméket kíván a chipgyártó leszállítani. Az AMD első 45 nanométeres chipjeinek felbukkanása a negyedik negyedévre várható, a négymagos lapkák Opteron szerverprocesszorként és felsőkategóriás Phenomként kerülnek majd piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról