:

Szerző: Bányai György

2008. szeptember 1. 16:00

Kétoldalon is érintésérzékeny kijelzőt fejleszt egy Japán cég

A Japán Teraokaseiko olyan kijelzőt mutatott be, melynek mindkét oldala érintésérzékeny. A kijelzőt két, egymással szemben helyet foglaló személy amőbajátékával demózták.

[HWSW] A Japán Teraokaseiko olyan kijelzőt mutatott be, melynek mindkét oldala érintésérzékeny. A kijelzőt két, egymással szemben helyet foglaló személy amőbajátékával demózták.

A Teraokaseiko kétoldalon érintésérzékeny kijelzőjének fejlesztése még kezdeti fázisban van, ezért felbontása is igen csekély, mindössze 256x120 pixel, melyek élvilágított képpontjai sárgás-narancssárgában jelennek meg. A kijelző az augusztus 28-tól 30-ig Tokióban megrendezésre került Sign & Display Show bemutató során amőbajáték megjelenítésére szolgált, a két játékos egymással szemben foglalt helyet, ujjukkal játszva a játékot.

Amőbajáték mellett térképszoftvereknél is előny a kétoldali érintésérzékenység
Amőbajáték mellett térképszoftvereknél is előny a kétoldali érintésérzékenység

Az OLED panel érintésérzékeny része több ujjal vezérelhető "multitouch" rendszerű, így a nagyítás, kicsinyítés is könnyen megvalósítható lesz. A fejlesztők a nagy sikert a GPS helymeghatározás terén is várják, ahol az alkalmazást kezelő személy ujja nem takar részleteket a térképből. A kijelző nem teljesen átlátszó, fényáteresztő képessége 51,2 százalék. A Teraokaseiko által bemutatott megoldáshoz hasonlóval korábban a A Lucid Touch is jelentkezett, fejlesztése a gépet tartó ujjainkkal enged navigálni az átlátszónak tűnő munkaasztal mögül, amely azonban nem átlátszó.

A Lucid Touch hétköznapi kijelzőjénél az eszközt tartó hátoldali ujjaink mozgása egy közönséges webkamera által kerültek digitalizálásra azt az érzetet keltve, mintha a megjelenítő átlátszó lenne. Használat során a kamera által érzékelt ujjaink a kijelzőn félig átlátszó módon jelennek meg, így nem takarnak ki az információkból. Ennél a megoldásnál is megvalósítható a kétujjas navigáció, így lehetőségünk van forgatni, vagy akár nagyítani is, ha az alkalmazás erre egyébként lehetőséget ad.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.