Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 26. 10:16

Blu-ray írót is épít hálózati adattárolójába az LG

Az LG a berlini IFA szórakoztatóelektronikai és információtechnológiai show-n mutatja be először a nagyközönségnek azt a hálózati adattárolót (network attached storage, azaz NAS), mely nemcsak az eddig jobbára szórakoztatóelektronikai termékekben utazó cég kínálatában számít átütő újdonságnak.

[HWSW] Az LG a berlini IFA szórakoztatóelektronikai és információtechnológiai show-n mutatja be először a nagyközönségnek azt a hálózati adattárolót (network attached storage, azaz NAS), mely nemcsak az eddig jobbára szórakoztatóelektronikai termékekben utazó cég kínálatában számít átütő újdonságnak.

A dél-koreai gyártó otthoni felhasználóknak és kisvállalatoknak ajánlja most bemutatkozó, N4B1 típusú hálózati adattárolóját, mely a hagyományos NAS-funkciókat egészíti ki egy beépített optikai egységgel. Ezzel CD-kről, DVD-kről vagy akár Blu-ray lemezekről is képes adatokat olvasni, az adattár ugyanakkor szükség esetén írni is tud ezekre a médiumokra. Az N4B1-be maximum négy 3,5 hüvelykes merevlemez építhető, melyek összesített kapacitása legfeljebb 4 terabájt lehet -- a NAS ezeket a lemezeket RAID 0, 1, 0+1, 5 és JBOD tömbökbe tudja szervezni, attól függően, hogy a gyors adatkezelési tempó vagy a redundancia az elsődleges szempont.

LG N4B1

Az N4B1-be épített Blu-ray íróba helyezett lemezről az adattároló kérésre elkészíti és a merevlemezre menti a lemezképet, melyet ezután a NAS-hoz csatlakozó összes felhasználó elérhet -- a gyártó szerint ezzel nemcsak idő spórolható, de a lemezek és az optikai egységekben található mechanikus komponensek életciklusa is meghosszabbítható. A rendszer nemcsak olvasni, hanem írni is tudja a támogatott lemeztípusokat, mely funkció Blu-ray esetén korongonként akár 50 gigabájtnyi archiválási kapacitást nyújt. Az N4B1 az elkészült diszkeket automatikusan katalogizálja az egyszerűbb nyomonkövetés és visszakereshetőség érdekében.

Az LG új hálózati adattára a szokásos módon webes adminisztrációs felületet is nyújt, és a NAS-re távolról is be lehet jelentkezni. Az adattároló az összes elterjedt operációs rendszert támogatja, a különböző rendszerekkel dolgozó felhasználók így könnyen megoszthatják egymás közt adataikat. Az N4B1 gigabites ethernet-csatlakozóval köthető be a helyi hálózatba, a készüléket ezen kívül három USB kapuval is ellátták, melyekhez külső adattároló, pendrive, memóriakártya-olvasó vagy akár MP3-lejátszó csatlakoztatható. A NAS ezekről automatikusan áttölti az adatokat a beépített merevlemezekre.

Az LG N4B1 a gyártó előrejelzése szerint decemberben kerülhet először forgalomba. A cég egyelőre nem közölt árat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról