Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 25. 16:52

Hivatalos a Nokia N85 érkezése

Már korábban sem volt titok a Nokia N85 létezése, de a mai nap folyamán a finn gyártó hivatalosan is bejelentette az Egyesült Királyságban az N-sorozat újabb bővülését.

[HWSW] Már korábban sem volt titok a Nokia N85 létezése, de a mai nap folyamán a finn gyártó hivatalosan is bejelentette az Egyesült Királyságban az N-sorozat újabb bővülését.

N85 - A játékos

A középkategória tetejére célzott szétcsúsztatható készülék egy jó felvezetés lesz a szintén ősszel debütáló N96 zászlóshajóhoz, de önmagában is megállja a helyét. Az egyik legérdekesebb részlet az N85-tel kapcsolatban, hogy a kijelzője nem a szokványos LCD, hanem egy gyorsabb válaszidejű és kisebb fogyasztású, 2,6 hüvelykes OLED-panel. A kijelző főként a mobiljátékot és videózást előnyben részesítő fogyasztók számára lehet csábító.


Valószínűleg ezt a tulajdonságát akarja kihangsúlyozni az az Egyesült Királyság-beli akció, amelynek keretein belül minden új készülékhez kilenc N-Gage játékot mellékelnek, valamint egy tizediket is, melyet az új tulajdonos választhat ki. Az akcióval két legyet üt egy csapásra a Nokia, hiszen nem hagyja, hogy teljesen elhaljon az N-Gage vonal, illetve komolyabb érdeklődést kelthet az új, játékra is alkalmasnak tartott készüléke iránt.

A középkategóriás készülékek mezőnyében ma már a kiterjedt multimédiás funkciók is fontosak, így ebbe a készülékbe is egy 5 megapixeles kamera került Carl Zeiss optikával, továbbá FM-vevő, 3,5 mm-es jack csatlakozó és 28 órányi zenelejátszást lehetővé tevő akkumulátor. A dobozban egy 8 gigabájtos memóriakártya is lapul majd. A készülékben helyet kapott továbbá egy GPS-vevő is, melyet a beépített Nokia Maps 2.0 szoftverrel használhat bárki utcaszintű navigációra. Az okostelefon egyébként a Nokia Series 60 platformjával lesz felvértezve, melyet a megszokott módon mindenki igényeihez mérten testreszabhat.


N79 - A stílusos

Az N85 tulajdonságait nagyrészt öröklő Nokia N79 funkcionalitásában szinte azonos az előbbi készülékkel, viszont nem szétcsúsztatható, hanem hagyományos felépítésű. A tervezéskor komoly hangsúlyt fektettek a stíusra, amelyet erősít, hogy az N79 elő- és hátlapja egyaránt cserélhető. Az értelmetlen képességeknek persze ezzel még nincs vége, hiszen a hátlap valahogyan "közli" a készülékkel, hogy melyik stílus képviselője, ami alapján a kijelzőn megjelenő dizájnelemek is megváltoznak. A készülék egyébként valóban az N85 kistestvére FM-rádióval, GPS-szel és kamerával, viszont 8 helyett csak 4 gigabájtos memóriakártyával érkezik.

A N85 és az N79 ára egyelőre csak az Egyesült Királyságban ismert, az előbbi 100 ezer, az utóbbi pedig 80 ezer forintnak megfelelő angol font lesz, és elképzelhető, hogy csak egyes szolgáltatóknál lesz elérhető, ahogyan például az Apple iPhone is. A brit üzletekben a két készülék jövő hónaptól lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról