:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 22. 10:12

Le kell tölteni a Firefox 3-at!

A nyílt forráskód és a non-profit üzleti modell: ez teszi az Mozillát igazán rugalmassá, sőt teljesen hitelessé is. Mivel nélkülözik a kemény üzleti célokat, ezért ha kommunikálnak valamit, ha ajánlásokat tesznek a felhasználóknak, akkor a legtöbben nem kételkednek és nem érzik terhesen kényszerűnek a cég akaratát.

[HWSW] A nyílt forráskód és a non-profit üzleti modell: ez teszi az Mozillát igazán rugalmassá, sőt teljesen hitelessé is. Mivel nélkülözik a kemény üzleti célokat, ezért ha kommunikálnak valamit, ha ajánlásokat tesznek a felhasználóknak, akkor a legtöbben nem kételkednek és nem érzik terhesen kényszerűnek a cég akaratát.

Ez az elmélet most bizonyítást is nyerhet, ugyanis a cég egy határozott lépésre szánta el magát, amivel a régebbi Firefox verziók használatát igyekszik háttérbe szorítani. A Mozilla többféle módszerrel igyekszik motiválni az internetezőket, hogy a korábbi verziók helyett térjenek át végre a Firefox 3.0.1-re: az üzenetet egyrészt ilyen tartalmú kreatívokkal is igyekeznek majd eljuttatni, de a Firefox 2-t használó internetezők számíthatnak arra, hogy emlékeztető üzenetek sora támadja majd meg őket a közeljövőben.

Aki még nem tért át a legújabb generációra, az számíthat arra, hogy a szoftver egy felugró ablakon keresztül felajánlja a frissítés lehetőségét, melyet el lehet halasztani 24 órával vagy el lehet utasítani egyszerűen. Az elutasítás viszont nem jelent végleges nyugalmat, hiszen a program időről-időre újra nekiveselkedik a felhasználó meggyőzésének.


Mike Beltzner, a Firefox projekt igazgatója nyilatkozata szerint a Mozilla nagyon is elkötelezett abban, hogy a felhasználó kezében legyen minden döntés, ugyanakkor lelkesek és biztosak abban is, hogy a Firefox 3.0 egy jó termék. Talán nem kell semmi mással alátámasztani, mint a Guinness rekordként is elfogadott egy nap alatt elért 8 millió letöltés. A június 18-i indulás után július 2-án már közel 29 millión állt a számláló, amiből 225 ezer letöltést hazánkból kezdeményeztek. A hype és a Firefox iránti népszerűség ellenére a felhasználóknak egy markáns része elégedett volt a kettes verziószámmal és nem frissített, így nem is ismerhette meg az új funkciókat és az optimalizált, kevesebb erőforrással is beérő motort sem.

A mostani döntéshez nyilván az is hozzájárult, hogy a Mozilla idén decembertől hivatalosan megszünteti a Firefox 2 támogatását -- egy nem támogatott, nem frissített böngésző, melyhez nem készülnek el az újabb és újabb biztonsági résekhez befoltozó javítások, egy idő után képtelen ellátni a feladatát.

Magyarországon az Adverticum legutolsó, augusztus eleji jelentése szerint az internetezők 48,9 százaléka használ Firefoxot és ennél kevesebben, 46,8 százaléknyian Internet Explorert. Ugyanakkor a Firefox bázis úgy áll össze, hogy a 48,9 százalékból mindössze 11 százalék a hármas verzió részaránya, a maradék 36 százalék Firefox 2-t, míg egy vékony 1,8 százalék még régebbi Firefox böngészővel internetezik. Az aggresszív kampány ezen az arányon szeretne fordítani, ami nem biztos, hogy sikerülni fog, lévén az Internet Explorer esetén is fele-fele azok aránya, akik áttértek a 7-es verzióra és akik megmaradtak a 6-osnál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.