Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 19. 17:06

Erősödik a Samsung, gyengén teljesít a Lexmark a régiós MFP-piacon

Csekély mértékben nőtt a nyomtatásra és másolásra egyaránt alkalmas multifunkciós képalkotó berendezések (MFP-k) piaca az Európát, Afrikát és a Közép-Keletet magába tömörítő EMEA szuperrégióban az elmúlt fél évben. A piac hazánk régiójában, Közép-Kelet-Európában bővült a legnagyobb mértékben -- a piacvezető továbbra is a HP, de senki nem tudott olyan növekedést felmutatni, mint a Samsung.

HIRDETÉS

[HWSW] Csekély mértékben nőtt a nyomtatásra és másolásra egyaránt alkalmas multifunkciós képalkotó berendezések (MFP-k) piaca az Európát, Afrikát és a Közép-Keletet magába tömörítő EMEA szuperrégióban az elmúlt fél évben. A piac hazánk régiójában, Közép-Kelet-Európában bővült a legnagyobb mértékben -- a piacvezető továbbra is a HP, de senki nem tudott olyan növekedést felmutatni, mint a Samsung.

Az egy évvel ezelőtti időszak hasonló periódusához viszonyítva 2,2 százalékkal nőtt a teljes multifunkciós nyomtatópiac az EMEA régióban, áll a Gartner legfrissebb jelentésében. Az egyéni felhasználóknak és kisebb irodáknak szánt nyomtatók piaci mindeközben 6 százalékkal visszaesett, az elemzőcég szerint elsősorban az év első felének gazdasági mutatói által keltett bizonytalanság miatt.

Az MFP-k piacát a 2008-as első félévben is a közép-kelet-európai régió húzta kétszámjegyű, 14,9 százalékos növekedésével, ettől alig marad el a közép-keleti és afrikai régió 14,1 százalékos növekedési rátája. Az év első hónapjában összesen 23,8 millió készülék fogyott a teljes régióban, ennek nagyjából 45 százalékát, azaz körülbelül 10,6 millió darabot a HP szállított, a Canon a második helyen áll 16,4 százalékos, a harmadikon pedig az Epson 12,9 százalékos részesedésével, mely darabszámra levetítve rendre 3,9 és 3,1 millió készüléket jelent.

Új Samsung nyomtatók
Tovább hódit a Samsung

A gyártók közül a rangsorban jelenleg ötödik helyen álló Samsung Electronics mutatta fel a legnagyobb mértékű növekedést: a dél-koreai cég termékei különösen hazánk régiójában voltak kapósak, a vállalat a tavalyi öt százalékról hat százalékra tornászta fel részesedését a teljes EMEA-régióban, ezzel darabszám szerint 24 százalékos növekedési rátát érve el. A Samsung ellenpólusa 2008 első félévében is a Lexmark volt, mely ezúttal sem tudta megállítani forgalmának csökkenését, így végképp kiszorult a vezető ötösből.

A Gartner elemzője szerint a Lexmark gyenge teljesítménye elsősorban az utóbbi másfél évben végrehajtott átszervezéseknek köszönhető: a vállalat az alacsonyabb profittal kecsegtető szegmenseket hátrahagyva elsősorban a high-end üzleti megoldások piacára koncentrál a jövőben.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 22:44

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.