Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 18. 12:56

Hengerelt az Intel a második negyedévben

Várakozásokon felüli negyedévet mutatott a PC-processzorpiac, rácáfolva a szokásos szezonális trendekre és a nagyobb aktuális makrogazdasági környezettel kapcsolatosan elhúzódó aggályokra, derül ki az IDC legfrissebb jelentéséből. A kedvező hírek hatására az AMD részvényei meredeken felfelé mozdultak el annak ellenére is, hogy a piackutató szerint a növekedés kizárólag az Intel generálta, és részesedést vett el riválisától.

[HWSW] Várakozásokon felüli negyedévet mutatott a PC-processzorpiac, rácáfolva a szokásos szezonális trendekre és a nagyobb aktuális makrogazdasági környezettel kapcsolatosan elhúzódó aggályokra, derül ki az IDC legfrissebb jelentéséből. A kedvező hírek hatására az AMD részvényei meredeken felfelé mozdultak el annak ellenére is, hogy a piackutató szerint a növekedés kizárólag az Intel generálta, és részesedést vett el riválisától.

A szezonálisan tipikusan leggyengébb második negyedévben a processzorok szállításai 3,1 múlták felül az első három hónapét, éves összevetésben pedig rendkívül erőteljesnek számító 16,1 százalékos növekedést mutattak. Mindezek ellenére az Intel és az AMD között elmúlt egy évben dúlt árverseny hatására a negyedéves processzorpiac nagysága 4,5 százalékkal 7,7 milliárd dollárra olvadt. Az árharcot azonban többnyire már maguk mögött tudják a vállalatok, az Intel elmúlt két menetrendszerű árcsökkentése gyakorlatilag minimális korrekciókat hozott csak. Mindennek köszönhetően az idei év egészében már növekedést mutat a piac, az IDC várakozásai szerint 2008-ban 7,5 százalékos emelkedéssel 32,8 milliárdra rúg majd a PC-processzorok piaca, ami óvatos becslésnek számít.

Az IDC ugyanakkor egyértelműen leszögezte, hogy az erőteljes második negyedévet kevésbé a keresleti oldal gerjesztette, inkább az Intel agresszivitása magyarázza. A növekedést az Intel képviselte gyakorlatilag önállóan, szállításai szekvenciálisan 4,3, míg éves összevetésben 20,8 százalékkal bővültek, miközben az AMD nagyjából stagnálást mutatott, a VIA pedig elhanyagolható súllyal bír, így szállításainak változása nincs döntő hatással a piaci képre.

Az előretörés eredményeként az Intel 79,7 százalékra tornázta fel részesedését, ami 0,9 százalékpontos emelkedés, miközben az AMD 1,2 százalékponttal 19,7 százalékra szorult vissza, a maradékot pedig a VIA vitte el. Az Intel dominanciája a notebook szegmensben a leginkább szembeütköző, itt a szállítások 86,5 százalékát uralta a vállalat, mely 1,3 százalékpontos növekmény, ráadásul a VIA is részesedést szerzett, és 0,9 százalékon állt, miközben az AMD 1,9 százalékponttal szorult vissza 12,6 százalékra. A szerverek és munkaállomások terén 0,8 százalékpontot szedett el az AMD az Inteltől, vélhetően felfutóban lévő négymagos Opteronjai segítségével, így a volumen 13,8 százalékát birtokolta. Az asztali chipek piacán megmerevedtek a pozíciók látszólag, az AMD továbbra is tartja 26,4 százalékos területét.

Bár az IDC számai nem festenek kedvező képet az AMD helyzetéről, a tőzsde mégis pozitívan értékelte a friss információkat, és a hányatott sorsú cég papírjai a pénteki kereskedésben több mint 10 százalékos erősödést is mutattak napközben, majd a nyitás felett 6,42 százalékkal zárták a hetet. A magyarázatot valószínűleg a vártnál jobbnak ítélt piaci környezet és elfogadható mértékű piacvesztés magyarázza, mely kedvezővé teszi a hagyományosan erős második félévvel és a vállalat négymagos processzoraival és új grafikus chipjeivel kapcsolatos várakozásokat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.