Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 11. 16:46

Online médialejátszóvá varázsolja a PlayStation 2 konzolt a Qtv

Az elmúlt évek egyik új feltörekvő elektronikai termékkategóriája egyértelműen a nappaliba telepíthető médialejátszóké, ahogyan fogyasztók egyre szélesebb rétegei igénylik, hogy kényelmesen nézzék vagy hallgassák meg a számítógépen tárolt anyagokat. Egy új szoftver egy öreg motorosból farag versenyzőt: a BroadQ Qtv bármely Sony PlayStation 2 gépet viszonylag korszerű médialejátszó képességekkel ruház fel.

[HWSW] Az elmúlt évek egyik új feltörekvő elektronikai termékkategóriája egyértelműen a nappaliba telepíthető médialejátszóké, ahogyan fogyasztók egyre szélesebb rétegei igénylik, hogy kényelmesen nézzék vagy hallgassák meg a számítógépen tárolt anyagokat. Egy új szoftver egy öreg motorosból farag versenyzőt: a BroadQ Qtv bármely Sony PlayStation 2 gépet viszonylag korszerű médialejátszó képességekkel ruház fel.

A hamarosan megjelenő Qtv szoftver egycsapásra egy sokfunkciós hálózati és lokális médialejátszóvá varázsolja mai szemmel már korlátozottnak és elavultnak tűnő PlayStation 2 gépünket, ígéri a BroadQ. Az amerikai cégnek nem ez az első próbálkozása a területen, 2002-ben adták ki a hasonló célú Qcast szoftvert, most azonban az alapoktól újraírták a kódot, és a kor elvárásainak megfelelő képességekkel ruházták fel, mint a HD-videolejátszás és online videomegosztók kezelése.

A Qtv segítségével PC-n tárolt tartalmainkat, képeket, zenét és videókat is lejátszhatunk a PS2 konzolon. A támogatott képformátumok közé a JPG és PNG tartozik, audióból az MP3, WMA és WAV formátumokat eszi meg, míg videóból az MPEG-1/2/4, DivX és XviD, WMV és Flash kódolásúakat emészti meg, akár 720p felbontásig a jelenlegi állás szerint, de ezek köre bővülhet még. Nem kell azonban hálózaton streamelni PC-ről, külső USB meghajtót is kezel a szoftver.

A lokális és helyi hálózati lejátszás mellett a Qtv a cég ígérete szerint képessé teszi a még érezhetően az offline világ felől érkező PS2 konzolunkat, hogy népszerű online tartalommegosztó szolgáltatásokat használjunk, mint például a YouTube, a Revver vagy a MediaFly. Igaz, a leírás alapján az online tartalmak böngészéséhez szükséges egy bekapcsolt PC telepítve a Qtv PC alkalmazással. A Qtv PC egyúttal a felhasználói profilokat is kezeli, így többen is használhatják felváltva anélkül, hogy egymás személyre szabott beállításait felülírnák, mint amilyenek a kedvencek beállításai.


Fotó: Silicon Valley

Láthatóan azonban sokkal ambiciózusabb terméket kíván piacra vinni a BroadQ, mint egy egyszerű médialejátszót. A Qtv papíron képes lesz akár fizetős on-demand videók betöltésére, zenevásárlásra valamint online vásárlásra a BroadQ partnereitől, az eBayt már biztosra ígéri a vállalat. A cég a kaliforniai San José-ban rendezett Building Blocks 2008 konferencián prezentálta a szoftvert, és véleményük szerint a 120 milliósnál is nagyobb PlayStation 2 felhasználói bázis jelentős piaci befolyással bír továbbra is, a HD-konzolok árnyékában. A szoftvernek Xbox 360-as változata is készül. A Qtv a tervek szerint hamarosan, valamikor nyár végén vagy ősszel érkezik NTSC és PAL verzióban egyaránt, az Egyesült Államokban kiskereskedelmi ára 50 dollár lesz, vagyis 7700 forint.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról