Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 11. 16:46

Online médialejátszóvá varázsolja a PlayStation 2 konzolt a Qtv

Az elmúlt évek egyik új feltörekvő elektronikai termékkategóriája egyértelműen a nappaliba telepíthető médialejátszóké, ahogyan fogyasztók egyre szélesebb rétegei igénylik, hogy kényelmesen nézzék vagy hallgassák meg a számítógépen tárolt anyagokat. Egy új szoftver egy öreg motorosból farag versenyzőt: a BroadQ Qtv bármely Sony PlayStation 2 gépet viszonylag korszerű médialejátszó képességekkel ruház fel.

[HWSW] Az elmúlt évek egyik új feltörekvő elektronikai termékkategóriája egyértelműen a nappaliba telepíthető médialejátszóké, ahogyan fogyasztók egyre szélesebb rétegei igénylik, hogy kényelmesen nézzék vagy hallgassák meg a számítógépen tárolt anyagokat. Egy új szoftver egy öreg motorosból farag versenyzőt: a BroadQ Qtv bármely Sony PlayStation 2 gépet viszonylag korszerű médialejátszó képességekkel ruház fel.

A hamarosan megjelenő Qtv szoftver egycsapásra egy sokfunkciós hálózati és lokális médialejátszóvá varázsolja mai szemmel már korlátozottnak és elavultnak tűnő PlayStation 2 gépünket, ígéri a BroadQ. Az amerikai cégnek nem ez az első próbálkozása a területen, 2002-ben adták ki a hasonló célú Qcast szoftvert, most azonban az alapoktól újraírták a kódot, és a kor elvárásainak megfelelő képességekkel ruházták fel, mint a HD-videolejátszás és online videomegosztók kezelése.

A Qtv segítségével PC-n tárolt tartalmainkat, képeket, zenét és videókat is lejátszhatunk a PS2 konzolon. A támogatott képformátumok közé a JPG és PNG tartozik, audióból az MP3, WMA és WAV formátumokat eszi meg, míg videóból az MPEG-1/2/4, DivX és XviD, WMV és Flash kódolásúakat emészti meg, akár 720p felbontásig a jelenlegi állás szerint, de ezek köre bővülhet még. Nem kell azonban hálózaton streamelni PC-ről, külső USB meghajtót is kezel a szoftver.

A lokális és helyi hálózati lejátszás mellett a Qtv a cég ígérete szerint képessé teszi a még érezhetően az offline világ felől érkező PS2 konzolunkat, hogy népszerű online tartalommegosztó szolgáltatásokat használjunk, mint például a YouTube, a Revver vagy a MediaFly. Igaz, a leírás alapján az online tartalmak böngészéséhez szükséges egy bekapcsolt PC telepítve a Qtv PC alkalmazással. A Qtv PC egyúttal a felhasználói profilokat is kezeli, így többen is használhatják felváltva anélkül, hogy egymás személyre szabott beállításait felülírnák, mint amilyenek a kedvencek beállításai.


Fotó: Silicon Valley

Láthatóan azonban sokkal ambiciózusabb terméket kíván piacra vinni a BroadQ, mint egy egyszerű médialejátszót. A Qtv papíron képes lesz akár fizetős on-demand videók betöltésére, zenevásárlásra valamint online vásárlásra a BroadQ partnereitől, az eBayt már biztosra ígéri a vállalat. A cég a kaliforniai San José-ban rendezett Building Blocks 2008 konferencián prezentálta a szoftvert, és véleményük szerint a 120 milliósnál is nagyobb PlayStation 2 felhasználói bázis jelentős piaci befolyással bír továbbra is, a HD-konzolok árnyékában. A szoftvernek Xbox 360-as változata is készül. A Qtv a tervek szerint hamarosan, valamikor nyár végén vagy ősszel érkezik NTSC és PAL verzióban egyaránt, az Egyesült Államokban kiskereskedelmi ára 50 dollár lesz, vagyis 7700 forint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról