Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 04. 15:29:53

Gartner: a szabványok hiánya a blade-ek terjedésének egyik gátja

A szerverpiac legsebesebben növekedő szegmense a blade-eké, egyelőre mégse várható, hogy átvegyék az uralmat az adatközpontokban -- vélik a Gartnernél. Az elemzőcég szerint ezeknek a kiszolgálóknak a tömeges térnyerését számos tényező hátráltatja, ezek közé tartozik a szabványok hiánya és a rendkívül gyors technológiai váltás is.

[HWSW] A szerverpiac legsebesebben növekedő szegmense a blade-eké, egyelőre mégse várható, hogy átvegyék az uralmat az adatközpontokban -- vélik a Gartnernél. Az elemzőcég szerint ezeknek a kiszolgálóknak a tömeges térnyerését számos tényező hátráltatja, ezek közé tartozik a szabványok hiánya és a rendkívül gyors technológiai váltás is.

"Nem azt mondjuk, hogy az IT-részlegek tartsák magukat távol a blade-ektől, a blade-ek valóban megoldást jelentenek számos problémára" -- írta elemzésében Andrew Butler, a Gartner szakértője. "Mi azt mondjuk, hogy a blade-eket bevezető informatikai részlegeknek fel kell készülniük a gyors technológiai váltásokra." A Gartner adatai szerint 2006-ban még csak világszerte 620 ezer blade szerver került piacra, de 2011-re a számuk 2,4 millióra nőhet, ami évi átlagban 31,5 százalékos növekedést jelent. 2011-re az összes leszállított kiszolgáló több mint ötöde blade lesz -- jósolja a Gartner.

Az elemzőcég szerint a blade-piacon hamarosan olyan új technológiák jelennek meg, amelyek alapjaiban váltotatják meg ezeknek a szervereknek a felhasználási módjait. 2010-re már sztenderddé válhat az ún. szerver aggregáció, amely lehetővé teszi két blade szerver használatát egy logikai gépként. További fontos műszaki újdonság lesz a beágyazott virtualizációs hypervisorok elterjedése (pl. VMware ESXi), a 10 gigabites és gyorsabb Ethernet és más hálózati kapcsolati megoldások tömeges megjelenése, nem beszélve a menedszment-eszközök folyamatos fejlődéséről.

Dell M1000e blade keret

A Gartner szerint a távolabbi jövőben a blade-ek képesek lesznek akár egy kereten vagy akár azon túl is közvetlenül megosztani erőforrásaikat (például az egyik gép processzorát vagy memóriáját egy másik használhatja), ezáltal "scale-up" alkalmazásokra is alkalmassá válhatnak. Az elemzőcégnél úgy látják, hosszabb távon a piac ki fog kényszeríteni valamiféle szabványosítást, ha máshol nem, akkor a switch modulok esetében -- a hálózati eszközök gyártói (Cisco, Brocade) ma még az összes gyártó különféle blade-kereteihez eltérő switch modulokat kell gyártsanak.

A blade szerverek ma még egyedi felépítésűek. Bár egyes gyártók blade-jeit rendszerint már lehet keverni a kereteken belül, de arra nincs lehetőség, hogy egy keretbe más gyártóktól származó szervereket használjunk. Ezért aztán a blade-szállító kiválasztása stratégiai döntést és hosszú távú elkötelezettséget jelent -- figyelmeztet a Gartner.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 12:00

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.