Szerző: zimi

2008. augusztus 4. 08:39

Percenként 360 lapos nyomtatási teljesítményt ígér a Memjet

Még 2007 márciusában jelentette be a Silverbrook cég, hogy megalkotta új tintasugaras technológiáját, az erre épült nyomtatók 60 lapot is képesek lesznek előállítani percenként. Mi több, a technológia gyakorlati teljesítményhatárát percenként 360 lapra teszik a fejlesztők az irodai nyomtatók szegmensében. Egyelőre ugyan csak kísérleti nyomtató modellek állnak rendelkezésre, de már megvan az ütemterv az ez év végi, jövő év eleji piaci bevezetésre.

[HWSW] Még 2007 márciusában jelentette be a Silverbrook cég, hogy megalkotta új tintasugaras technológiáját, az erre épült nyomtatók 60 lapot is képesek lesznek előállítani percenként. Mi több, a technológia gyakorlati teljesítményhatárát percenként 360 lapra teszik a fejlesztők az irodai nyomtatók szegmensében. Egyelőre ugyan csak kísérleti nyomtató modellek állnak rendelkezésre, de már megvan az ütemterv az ez év végi, jövő év eleji piaci bevezetésre.

A Silverbrook nem Memjet terméknév alatt fog nyomtatókat gyártani, hanem a technológia kulcs elemét, a teljes szélességű fejet fogja áruba bocsátani nyomtatógyártók számára. Ez a komponens a nagy sebesség kulcsa, hiszen segítségével nem kell a fejnek ide-oda járnia a papír felett, csupán a papírt húzza el alatta a mechanika. A teljes szélességű fej félvezető technológiára épül: elektrolitográfiai eljárással két centiméteres hosszúságú, 6400 egyedileg vezérelhető fúvókát tartalmazó fej lapkákat állítanak elő, melyeket ötszínű használatra alakítanak ki. Ezekből áll össze a teljes lapszélesség, a fejek működését egy különálló vezérlőlapka hangolja össze, hogy másodpercenként akár 900 millió, pikoliteres méretű cseppecskét lőjenek a papírra. Egy A/4-es nyomtatóhoz így körülbelül 70 ezer fúvókát fog tartalmazni egy Memjet fej.

Egyelőre csak kis formátumú fotónyomtató működését demonstrálta a Silverbrook, de már rég rendelkezésre áll a nagyobb változatok bevezetése ütemtervének korai változata. Mostanra már kaphatónak kellene lennie a kis formátumú fotónyomtatónak és ősszel már az irodai változatnak is boltban kellene lennie. Persze semmi szokatlan nincs egy új technológia esetében a csúszásban, no és nehéz lehet stabil OEM partnereket találni, akiknek a segítségével szembe lehetne szállni a piac nagyjaival. A cég szóvívője szerint sok (és nem eredménytelen) bemutatót tartottak a DRUPA kiállításon.

Memjet nyomtatófej
Memjet nyomtatófej prototípusa.

A jelenlegi hírek szerint ez év végén érkeznek az A/4 (és Letter) szélességű nyomtatófejek és a kapcsolódó komponensek, így 2009-ben már az üzletekben lehetnek az új, szupergyors nyomtatók. A fotónyomtató (10x15 cm) tervezett utcai ára 150 dollár, az irodai A/4-es készülék 200, a nagyformátumú poszternyomtató 5000 dolláros áron lesz hozzáférhető a tervek szerint.

Érdemes megemlíteni, hogy a HP skálázható nyomtatási technológiája párba állítható a Memjet fejlesztéseivel, mert a nyomtatófej konstrukciója ugyanezen az elven alapszik. A HP esetében már termék is van, egy multifunkciós irodai nyomtatócsalád, a CM8060, emellett a HP nyomtatókioszkjaiban is ezek a fejek dolgoznak. Kísérteties módon itt is 60 lap/perc a monokróm teljesítmény, csakúgy, mint a Memjet termékénél. A két cég mindeddig nem adott ki olyan tartalmú közleményt, hogy bármit is közösen fejlesztenének, így a hasonlóságokat kénytelenek vagyunk a véletlennek és a folyadékdinamika kényszerítő erejének betudni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról