Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

A Windows 7-tel együtt érkezik a DirectX 11

Bodnár Ádám, 2008. július 28. 11:03
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Windows 7-tel együtt érkezik a DirectX 11 alkalmazásprogramozási interfész -- hangzott el a múlt héten Seattle-ben rendezett Microsoft GameFest 2008-on. Az új API jobb támogatást nyújt a többmagos processzorokra épülő rendszerekhez és még jobban kihasználja a grafikus hardverekben rejlő lehetőségeket.

hirdetés
[HWSW] A Windows 7-tel együtt érkezik a DirectX 11 alkalmazásprogramozási interfész -- hangzott el a múlt héten Seattle-ben rendezett Microsoft GameFest 2008-on. Az új API jobb támogatást nyújt a többmagos processzorokra épülő rendszerekhez és még jobban kihasználja a grafikus hardverekben rejlő lehetőségeket.

A DX11 legfontosabb újdonságainak egyike a Compute Shader technológia, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a grafikus kártyák egységes shadereit ne csak 3D megjelenítésre, hanem lényegében bármilyen számítási feladat végrehajtására használják. A grafikus chipek fejlődésének köszönhetően a DirectX 11-en keresztül már lehetőség van hardveres tesszelációra, vagyis a síkidomok háromszögekre darabolását a fejlesztők rábízhatják a hardverre. Ez a funkció egyébként már a DirectX 9-nek is része volt, azonban miután senki sem használta, a 10-es verzióból kikerült. Jelenleg az ATI R770-es generációja támogat hardveres tesszelációt, azonban külön függvényhívásokkal.

Radeon HD 4850
Ezzel menni fog: Radeon HD 4850

Akik mostanában vettek új, Radeon-alapú videokártyát, szerencsére nem kell kidobniuk, a DX11 ugyanis nem vár el új hardvert, a DX10-es kártyák kielégítik az igényeit, amennyiben támogatják a legújabb, 10.1-es specifikációt. Ilyeneket jelenleg csak az AMD gyárt, a Radeon HD 3000-es és 4000-es sorozat tagjai maradéktalanul DX10.1 kompatibilisek, az NVIDIA kínálatában ugyanakkor egyelőre nem szerepel ilyen kártya. A Windows XP-hez ragaszkodó felhasználók viszont búslakodhatnak, ugyanis az új API-t csak Windows Vistára és annál újabb operációs rendszerekre készíti el a Microsoft.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!