Szerző: zimi

2008. július 28. 08:26

Itthon csupán néhány cég kínál on-line rendelhető ingyenes próbanyomtatást

Évekre kiható döntés a nyomtatóvásárlás, és a választásban természetesen nagy szerepe van a nyomatminőségnek is. Ebben segíthetnek a magazinok tesztjei, de mégsem nyújtják ugyanazt, mintha magunk próbálnánk ki a printereket. Ellátogathatunk persze nagyobb üzletekbe és bemutatótermekbe, ha van ilyen a közelben, de még kényelmesebb, ha on-line rendelünk tesztnyomatot. Segítségül hívtuk a Google-t, és úgy tűnik, hogy Magyarországon jelenleg sajnos mindössze néhány gyártó teszi lehetővé, hogy postán rendeljünk ingyenes próbanyomatot.

[HWSW] Évekre kiható döntés a nyomtatóvásárlás, és a választásban természetesen nagy szerepe van a nyomatminőségnek is. Ebben segíthetnek a magazinok tesztjei, de mégsem nyújtják ugyanazt, mintha magunk próbálnánk ki a printereket. Ellátogathatunk persze nagyobb üzletekbe és bemutatótermekbe, ha van ilyen a közelben, de még kényelmesebb, ha on-line rendelünk tesztnyomatot. Segítségül hívtuk a Google-t, és úgy tűnik, hogy Magyarországon jelenleg sajnos mindössze néhány gyártó teszi lehetővé, hogy postán rendeljünk ingyenes próbanyomatot.

Ha fotónyomtatót keresünk, akkor a Canon háza tájára érdemes lehet ellátogatnunk. A cég Your Print online szolgáltatásán keresztül ingyenesen nyomtathatjuk ki saját digitális fényképünket 10×15 centiméteres méretben a kiválasztott, tesztelni kívánt nyomtató segítségével. Húsz nyomtatóból választhatunk, a kínálatban megtalálhatók a legújabb tintasugaras fotónyomtatók és multifunkciósok, valamint három Selphy hőszublimációs fotónyomtató is.

Lézernyomtató esetében is tetemes lehet a minőségkülönbség két modell között. Itthon a Konica-Minolta teszi lehetővé, hogy nyomatot rendeljünk weboldalán keresztül . Itt nincs lehetőségünk saját fotó feltöltésére, hanem 5 gyári lézernyomtató tesztábrából választhatunk, egyikük komplett szín- és minta kollekciót is tartalmaz a nyomatminőség szakértői kiértékeléséhez.

Lézernyomtató tesztábra

Ha ellátogatunk a Xerox háza tájára, akkor 12 színes irodai nyomtató közül választhatunk próbanyomat rendeléskor, egy alkalommal több, akár mind is bejelölhető. (A cég mintanyomatként jegyzi ugyanezt, így meglehet, hogy elsőre nem lelünk rá a Google keresőben.) Nem csak színes lézernyomtatók, hanem igen meggyőző színminőséget produkáló szilárd tintás (viasz alapú) készülékek is tesztelhetők ennél a gyártónál, ha valaki nem látott még ilyen nyomatot, érdemes kipróbálnia.

A vásárlók talán hasznosnak találnák, ha valamennyi piaci résztvevő kínálna on-line próbanyomtatási lehetőséget, hiszen így nem kellene "zsákbanyomtatót" vásárolniuk. Megkérdeztük a piac legjelentősebb szereplőit, hogy miként gondolnak, illetve pillanatnyilag miért nem gondolnak erre a lehetőségre. Kérdésünkre a HP munkatársa megerősítette, hogy nem áll rendelkezésre jelenleg ilyen jellegű szolgáltatás, régebben próbálkoztak vele, de nem találkoztak akkora érdeklődéssel, hogy érdemes lett volna a kezdeményezést fenntartani.

Megkeresésünkre a TallyGenicom és Brother disztribúciójában közreműködő Kvint-R Kft. képviselője elmondta, hogy régebben kínáltak próbanyomat szolgáltatást tintasugaras nyomtatókhoz, de nem egy esetben visszaélést tapasztaltak az ügyfelek részéről, volt aki saját fotói kinyomtattatására próbálta meg igénybe venni az ingyenes lehetőséget. Másrészt időközben mérséklődtek a minőségkülönbségek és sokkal inkább az ár vált meghatározóvá az alsó szegmensben. Ma is szívesen biztosítanak próbanyomtatási lehetőséget, vállalati ügyfelek rendszeresen kérnek proof nyomtatást, de ezek személyesen és nem automatikusan kerülnek elintézésre.

A témában másik jelentős szereplő, az Epson szemlélete szerint pontosabb képet ad a nyomtató képességeiről, ha az ügyfél ellátogat egyik kiemelt viszonteladó partnerükhöz és ott személyesen követi nyomon a próbanyomat elkészítésének folyamatát. Ilyenkor megismerkedhet a meghajtóprogramok kezelőfelületével, kipróbálhat több modellt és papírtípust is, szemben az on-line próbanyomat kötöttségeivel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról