Szerző: Bizó Dániel

2008. július 24. 14:47

Publikációs szolgáltatást indított a Google

Új tartalmi szolgáltatást indított a Google, mely egy-egy témában írt cikkeknek kíván teret adni a publikálni vágyóknak. A Knol névre hallgató szolgáltatást bár sokan a Wikipédiához hasonlítják, számos ponton jelentős eltérést mutat, így például nem szócikkekből felépülő lexikon, és a cikkek létrehozása sem kollaboratív módon történik.

[HWSW] Új tartalmi szolgáltatást indított a Google, mely egy-egy témában írt cikkeknek kíván teret adni a publikálni vágyóknak. A Knol névre hallgató szolgáltatást bár sokan a Wikipédiához hasonlítják, számos ponton jelentős eltérést mutat, így például nem szócikkekből felépülő lexikon, és a cikkek létrehozása sem kollaboratív módon történik.

A Knol nem egy kollaboratív, nyílt lexikon, mint a Wikipédia, hanem egy bárki által használható publikációs felület, ahol tetszőleges témában és megközelítésben írhat a témában elmélyült, hiteles szerző. Szemben a néha (leginkább magyar részről) elitista és erősen szabályzott megközelítésű Wikipédiával, a Knolon nemcsak szigorúan tárgyilagos, és referenciákkal alátámasztott szócikkek kaphatnak helyet, hanem gyakorlatilag bármi: okfejtések, vélemények, praktikus tanácsok, vagy kérdezz-felelek formájában feldolgozott tudományos kérdések -- ezek a knolok, vagyis mérvadó cikkek (a név az angol knowledge, azaz tudás szóból ered). Aki önállóan szeretné nézőpontját, ismereteit, tapasztalatait megosztani, annak nem kell hadakoznia sem elefántcsont-toronyban lakó adminisztrátorokkal, sem pedig a többi szerkesztővel.

A szolgáltatás tehát egyfajta űrt tölthet be a weben: egy helyre igyekszik összegyűjteni a máshol egyébként elkallódó vagy el nem fogadott tudást. Hasonló portálok léteznek, ugyanakkor egy sem tudott felkapaszkodni eddig. Egy webkettes korban természetesen nem hiányozhatnak a közösség aktivitást kiaknázó eszközök sem, így például a kommentálhatóság mellett osztályozni lehet a cikkeket akár bővebb recenzió csatolásával is, mely értékeléseket a Google keresőmotorja is figyelembe vesz. Nem zárja ki a Knol a cikkek közösségi javításának lehetőségét sem, az azonban a szerzőjétől függ, mely hozzájárulásokat hagyja jóvá. Szemben a Wikipédiával, itt előtérbe kerül a szerző személye, mely hitelesebbé teheti a cikket, így például fénykép és rövid biográfia is kerülhet a knolok elejére.

A szolgáltatás a Google egy újabb kísérlete arra, hogy növelje oldalainak látogatottságát, ezzel pedig reklámfuttatási kapacitásának nagyságát. Az egyes knolokon ugyanis futhatnak AdSense hirdetések, amennyiben azt a szerző is jóváhagyta. És itt jön egy apró trükk, egy mézesmadzag az elismerésre és pénzjutalomra vágyók számára: a Google megosztja bevételeit a knolok szerzőivel, ennek pontos mértéke azonban egyelőre nem ismert. A béta állapotban lévő Knol tartalma nem kap preferenciát a Google keresőjében, és rivális motorok is indexelhetik majd, közölte a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról