Szerző: Koi Tamás

2008. július 22. 10:22

Automatikus frissítésként is elérhető a Windows megújult keresőmotorja

A napokban indul az automatikus terjesztése a Microsoft június elején kiadott új keresőmotorjának, a Windows Search 4.0-nak, ami a korábbi Windows Desktop Search utódja. A szoftvercég az új keresőmotor megjelenése kapcsán érkezett, alapvetően pozitív felhasználó visszajelzések miatt döntött úgy, hogy a szoftvert júliusban automatikus frissítésként is közzéteszi a Windows Update-en keresztül.

[HWSW] A napokban indul az automatikus terjesztése a Microsoft június elején kiadott új keresőmotorjának, a Windows Search 4.0-nak, ami a korábbi Windows Desktop Search utódja. A szoftvercég az új keresőmotor megjelenése kapcsán érkezett, alapvetően pozitív felhasználó visszajelzések miatt döntött úgy, hogy a szoftvert júliusban automatikus frissítésként is közzéteszi a Windows Update-en keresztül.

A júniusban megjelent Windows Search 4.0 elődjéhez képest teljesen átstrukturált keresőindexet használ, mely a korábbi motornál jóval gyorsabb keresést eredményez mind a lokális adattárolókon, mind a hálózatba kötött számítógépeken. Az új kereső nem csak a felszín alatt hoz újdonságokat: a telepítés után más megoldásokhoz (például Google Desktop) hasonlóan egy új keresőablak jelenik meg a tálcán, mely választhatóan lokális vagy internetes keresést tesz lehetővé, a különböző szűrőopciókat pedig egy felbukkanó menüben állíthatja be a felhasználó.

A Windows Search 4.0 telepítése után nem állítja be magát alapértelmezett keresőmotornak, így azok a felhasználók, akik eddig más cégek megoldásaihoz szoktak, továbbra is zavartalanul használhatják az eddig megszokott rendszert. Bár az új keresőszolgáltatás telepítése első körben az adatok teljes újraindexelésével jár, a Microsoft ígérete szerint a folyamat gyorsan lezajlik a háttérben, anélkül, hogy zavarná a felhasználót a napi tevékenységében.

A Microsoft új keresőmotorjának telepítése nem csak a gyorsabb keresés-indexelés miatt ajánlott, a Windows Search 4.0 például nagyvállalati környezetben is jobban használható elődjénél, így például online indexelésnél kevésbé terheli az Exchange levelezőkiszolgálót, kezeli a felhasználói szintű csoportházirend-beállításokat és támogatja a gépek közti keresést megosztott indexadatbázisok segítségével.

A Windows Search 4.0 még ebben a hónapban feltűnik a Windows Update frissítőszolgáltatáson, Windows XP operációs rendszerekhez opciós (tehát manuálisan kiválasztható), Windows Vistához pedig ajánlott frissítésként.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról