Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 17. 10:59

Csak a negyedik negyedévben jön a Virtual Machine Manager 2008

Csak a negyedik negyedévben érkezik a Microsoft Virtual Machine Manager 2008, amellyel már a Hyper-V virtualizációs köztesrégeten futó gépek is felügyelhetők. Áprilisban a Microsoft azt ígérte, a VMM 2008 legfeljebb két hónappal a végleges Hyper-V után érkezik, ez alapján augusztus végére meg kellett volna jelennie, miután a Hyper-V a tervezettnél korábban, június végén elérhetővé vált.

[HWSW] Csak a negyedik negyedévben érkezik a Microsoft Virtual Machine Manager 2008, amellyel már a Hyper-V virtualizációs köztesrégeten futó gépek is felügyelhetők. Áprilisban a Microsoft azt ígérte, a VMM 2008 legfeljebb két hónappal a végleges Hyper-V után érkezik, ez alapján augusztus végére meg kellett volna jelennie, miután a Hyper-V a tervezettnél korábban, június végén elérhetővé vált.

Újdonság, hogy a VMM 2008 önállóan elérhető termékként is megjelenik. A 2007-es változat csak a System Center Server Management Suite Enterprise (SMSE) részeként látott napvilágot, amely a VMM mellett a System Center Operations Managert, a Configuration Managert és a Data Protection Managert is tartalmazta. Ezek a termékek mindannyian elérhetők voltak önállóan is, a 2008-as kiadásban azonban már a VMM is kapható lesz külön. A szoftver egyébként bétaverzióban már elérhető, de a licenc nem engedi meg a használatot termelési környezetben. A VMM-el nem csak Hyper-V, hanem VMware ESX Server és Virtual Server környezetek is felügyelhetők.

[+] Megjelent a Microsoft hypervisora

A Microsoft által közzétett előzetes információk szerint a Virtal Machine Manager 2008 10-15 százalékkal kerül majd kevesebbe az SMSE-nél, utóbbit tehát jobban megéri megvenni, mivel virtuális gépek mellett fizikai szerverek menedzselésére is használható. Ugyanakkor a Microsoft meg fogja emelni az SMSE árát is -- írja a System Center blogban Diane Prescott termékmenedzser. 10-15 százalékos áremelés várható, ami lényegében azt jelenti, hogy a VMM 2008-ért annyit kell majd fizetni, mint tavaly az egész System Center Server Management Suite Enterprise-ért. Az SMSE listaára jelenleg 1290 dollár.

Amint arról lapunk is beszámolt, a Microsoft június végén adta ki a Hyper-V végleges változatát, virtualáziós képességgel ruházva fel a Windows Server 2008-at. A Hyper-V előnye a VMware hasonló kategóriás termékeivel szemben, hogy a Windows Server 2008-ra ingyen elérhető, miközben a VMware ESX egy kétprocesszoros szerverre legalább 1500 dollárba kerül. Bár funkcionalitását tekintve egyelőre hátrányban van a Microsoft hypervisora, és a VMware köré épült szoftverinfrastruktúra is sokoldalúbb még, Redmond gyorsan dolgozza le a hátrányát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról