Szerző: Koi Tamás

2008. július 11. 11:40

Átlépi a terabájtos álomhatárt a Seagate új merevlemeze

Másfél terabájtos kapacitásrekordot állít fel az asztali számítógépekhez passzoló merevlemezek mezőnyében a Seagate -- a merevlemezpiac vezető gyártója elsőként törte át az 1 terabájtos álomhatárt. Az amerikai gyártó egyben azt is világossá tette, hogy a HDD-k kapacitásának növelése mellett a mobil megoldások szegmensében is elkötelezett: még idén jönnek a noteszgépekbe szánt fél terabájtos merevlemezes adattárolók.

[HWSW] Másfél terabájtos kapacitásrekordot állít fel az asztali számítógépekhez passzoló merevlemezek mezőnyében a Seagate -- a merevlemezpiac vezető gyártója elsőként törte át az 1 terabájtos álomhatárt. Az amerikai gyártó egyben azt is világossá tette, hogy a HDD-k kapacitásának növelése mellett a mobil megoldások szegmensében is elkötelezett: még idén jönnek a noteszgépekbe szánt fél terabájtos merevlemezes adattárolók.

Augusztustól az amerikai Segate szállítja a világ legnagyobb kapacitású merevlemezét, a nagyjából egy éve piacon lévő Barracuda 7200.11 modellcsalád legnagyobb tagját. A piacvezető gyártó -- akárcsak a széria korábbi tagjainál -- a merőleges adatrögzítési technológia kamatoztatásával növelte a lemeztányérok adatsűrűségét, a másfél terabájtos modell így egy lemeztányéron nagyjából 375 gigabájtnyi adatot képes tárolni. A világrekorder merevlemez négy ilyen lemeztányérból épül fel -- éppen annyiból, mint a korábbi, 1 TB-s csúcsmodell. A Barracuda 7200.11 család legnagyobb kapacitású tagja 32 megabájt puffermemóriát kap és kizárólag Serial ATA II csatolóinterfésszel kompatibilis változat lesz belőle.

A noteszgépeket is kitömik adattal

A Seagate a legnagyobb kapacitású asztali merevlemez bejelentésével egy időben a noteszgépekbe építhető, 2,5 hüvelykes formátumú HDD-k fejlesztésével kapcsolatos terveit is ismertette. Az ütemterv szerint a gyártó még idén piacra dobja a Momentus 5400.6 és 7200.4 modellcsaládokat, melyeknek legnagyobb kapacitású tagjain egyaránt 500 gigabájtnyi adat tárolható. A két típus közti elsődleges különbség a lemeztányérokat forgató motor sebessége: az utóbbi családba tartozó modellek ugyan gyorsabbak lehetnek, de a felhasználónak el kell fogadnia a nagyobb sebességből adódó hátrányokat is, például a nagyobb áramfelvételt és hőfejlődést.

Az amerikai nagyvállalat egyelőre makacsul kitart korábbi álláspontja mellett, mely szerint az SSD-knek a merevlemezekkel összehasonlítva a kedvezőtlen ár/érték arányuk miatt egyelőre nem jött el az idejük. Az adattároló-piac meghatározó szereplője ezért nem is gyárt flashmemória-alapú megoldást, ez a jég azonban korábbi vezetői nyilatkozatok alapján egy éven belül megtörhet.

Pörgő tányérok, pörgő üzlet

A Seagate még áprilisban közölte, hogy leszállította harmincéves fennállásának egymilliárdodik merevlemezes adattárolóját. Az első Seagate merevlemezen 5 megabájtnyi adatot lehetett tárolni, az áprilisi időpontig eladott egymilliárd adattárolót egyetlen hatalmas, képzeletbeli merevlemeztömmbe építve pedig egy 79 millió terabájtos tárat kapnánk. A gyártó mindemellett optimista a merevlemezpiac jövőjét illetően: a Seagate várakozásai szerint a következő egymilliárd HDD leszállításához elég lesz öt év is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról