Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 10. 10:16

Olcsó tárolókkal jelentkezett a Sun Microsystems

Új merevlemezes tárolókkal jelentkezett a Sun Microsystems, a J-sorozatú diszkdobozok kimondottan azokat a felhasználási területeket célozzák, ahol a nagy kapacitás mellett a legalacsonyabb ár a legfontosabb szempont -- a Sun szerint az 1 gigabájtra vetített költség akár 1 dollár is lehet.

[HWSW] Új merevlemezes tárolókkal jelentkezett a Sun Microsystems, a J-sorozatú diszkdobozok kimondottan azokat a felhasználási területeket célozzák, ahol a nagy kapacitás mellett a legalacsonyabb ár a legfontosabb szempont -- a Sun szerint az 1 gigabájtra vetített költség akár 1 dollár is lehet.

A tegnap bemutatott újdonságok közül a legkisebb a J4200-as modell, amely mindössze 48 SAS vagy SATA merevlemezt tartalmaz, a J4400 már 192 darabot, a J4500 csúcsváltozat pedig 480-at, ennek kapacitása akár 192 terabájt is lehet. A tárolók "szupersűrű" kialakításúak, még a J4500 is csak 16U magas. A termékek elnevezésében a J a JBOD-re (Just a Bunch of Disks) utal, vagyis ezek a tárolók nem RAID-tömbök, nem biztosítják a RAID-del elérhető adatbiztonságot és teljesítménynövekedést -- persze szoftveres RAID-re van lehetőség, illetve igény esetén kapható hozzájuk RAID-et támogató Host Adapter, amelyet szintén tegnap dobott piacra a Sun.

A nagy kapacitás és az alacsony költség mellett az eszközök teljesítménye is kielégítő, a már 7 ezer dollárért megvehető J4400 az SPC-1 tesztben a legjobb ár/teljesítmény aránnyal rendelkező tároló lett. A nagyobb megbízhatóság és rendelkezésre állás érdekében az összes új egység firmware-e üzem közben frissíthető és a legfontosabb alkatrészek (tápegységek, lemezek, I/O modulok, hűtőventilátorok) is melegen cserélhetők.

Sun Storage J4500
A Sun Storage J4500 diszkfiókja

Az új belépőszintű tárolók mellett a Sun frissítette a Sun Fire X4500 tárolószerverét is. A Thumper kódnéven fejlesztett eszköz egy 48 merevlemezt és egy kétfoglalatos Opteron-alapú szervert egy 4U magas házban tartalmazó szerver. A Thumpert mostantól négymagos Opteronokkal lehet kapni, ennek megfelelően a modellszáma X4540-re emelkedett (kódbeve pedig Thor). A Sun szerint az X4540 jól használható olyan környezetben, ahol nagy statikus adattömeget kell folyamatosan elérhetővé tenni, például különféle digitális média-archívumokban, legyen szó akár filmekről, vagy akár tervrajzokról, orvosi felvételekről.

A Sun Storage J4200 induló ára 3 ezer dollár, a J4400-at 7 ezer dollártól lehet hazavinni, a J4500-ért pedig legalább 33 ezer dollárt kell leszurkolni. A Sun Fire X4540 listaára 23 ezer dollár. Zsemlye Tamás, a Sun Microsystems Kft. tárolómegoldásokért felelős üzletágának vezetője szerint a hazai vevők körében a J4200 lehet a legnépszerűbb modell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról