Szerző: Koi Tamás

2008. július 9. 13:40

Szállítja olcsó SSD-it a Samsung

Két hónappal a 256 gigabájt kapacitású, MLC (Multi-Level Cell) szervezésű flashalapú háttértár bejelentése után megkezdte a termékcsalád új, egyelőre kisebb tagjainak tömegtermelését a Samsung. Az MLC-s tárolók ugyan tipikusan lassabbak, mint az eddig szélesebb körben elterjedt SLC (Single-Level Cell) rendszerű NAND flashmemóriákból felépülő egységek, viszont sokkal olcsóbbak is. A Samsung elsőként 64 és 128 gigabájtos tárkapacitással dobja piacra ezeket az adattárakat, melyek a technológiából fakadó várhatóan kedvezőbb áruk miatt jelentős mértékben hozzájárulhatnak az SSD-k térhódításához.

[HWSW] Két hónappal a 256 gigabájt kapacitású, MLC (Multi-Level Cell) szervezésű flashalapú háttértár bejelentése után megkezdte a termékcsalád új, egyelőre kisebb tagjainak tömegtermelését a Samsung. Az MLC-s tárolók ugyan tipikusan lassabbak, mint az eddig szélesebb körben elterjedt SLC (Single-Level Cell) rendszerű NAND flashmemóriákból felépülő egységek, viszont sokkal olcsóbbak is. A Samsung elsőként 64 és 128 gigabájtos tárkapacitással dobja piacra ezeket az adattárakat, melyek a technológiából fakadó várhatóan kedvezőbb áruk miatt jelentős mértékben hozzájárulhatnak az SSD-k térhódításához.

A koreai vállalat új SSD-i ezúttal nem elsősorban adatkezelési sebességükkel próbálnak kitűnni a mezőnyből, noha az új adattárolók 70 megabájt/másodperces írási és 90 megabájt/másodperces olvasási tempójukkal a Samsung szerint a jelenleg kapható, elméletben gyorsabb SLC szervezésű megoldások közül is maguk mögé utasítanak néhányat. Bár az MLC rendszerű flash chipek mind adattartási idejüket, mind pedig élettartamukat tekintve elmaradnak az SLC-s memóriáktól, ezeknek az adattárolóknak valójában így is hosszabb életciklust jósolnak, mint egy átlagos merevlemeznek.

Jól szervezett flash chipek

A Samsung első MLC SSD-i -- akárcsak az eddigi típusok -- 1,8 vagy 2,5 hüvelykes formátumban kerülnek forgalomba, a burkolat alatt 64 darab 16 gigabites MLC NAND flash IC található a 128, 32 darab pedig a 64 gigabájtos változat esetében. A flash chipek rendszerét egységes adattárolóvá változtató vezérlőáramkör Serial ATA II kommunikációs interfészt támogat.

Samsung SSD

Az újdonságok árát egyelőre nem hozta nyilvánosságra a gyártó, általánosan elmondható ugyanakkor, hogy az SLC és MLC alapú megoldások közt jelenleg több mint kétszeres az árkülönbség az MLC javára. A Samsung 64 gigabájtos, SLC-s flashalapú adattárolója Európában nagyjából 750 euróért szerezhető be, a fenti formula alapján az MLC-s típus ára akár 350-400 euró alá is benézhet.

Törnek fel

A koreai vállalat meghatározó szerepet tölt be a merevlemezek helyettesítésére szánt flashalapú adattárolók propagálásában, terjesztésében. A világ első számú memóriagyártójának számító Samsung a tavalyi év második felében mutatta be az SLC NAND flash alapokra helyezett 64 gigabájtos SSD-jét, a most forgalomba kerülő típusokat pedig idén év elején jelentette be. A cég ígérete szerint még az idén piacra küldi azt a 256 gigabájtos SSD-t, melyről még májusban lebbentette fel a fátylat.

A Samsung becslése szerint a dinamikusan növekvő SSD piac 2010-ig 800 százalékot bővülhet, a piackutatók azonban úgy látják, hogy az SSD-k ezekben a távlatokban még így sem fenyegetik a merevlemezek jövőjét. A HDD-k a következő évek során is toronymagasan a legnépszerűbb adattároló-eszközök maradnak, így az iSuppli becslése szerint 2012-ben már 845 millió merevlemez kerül leszállításra, ami átlagosan évi 10,4 százalékos bővülést jelent a következő 5 év során. Az SSD-k három területen fenyegetik leginkább a HDD-ket kedvezőbb mechanikai, fogyasztás és teljesítménybeli jellemzőiknek köszönhetően: notebookok, nagyteljesítményű tranzakcionális szerveralkalmazások, és ipari vagy beágyazott felhasználás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról