Szerző: zimi

2008. július 8. 16:16

Kipróbáltuk a TallyGenicom 8108N színes lézernyomtatót

Visszafogott ára és masszív felépítése mellett beépített hálózati képességekkel és kiemelkedő monokróm nyomtatási sebességgel tűnik ki a TallyGenicom 8108N.

[HWSW] Visszafogott ára és masszív felépítése mellett beépített hálózati képességekkel és kiemelkedő monokróm nyomtatási sebességgel tűnik ki a TallyGenicom 8108N.

Hagyományos megjelenésű lézernyomtató az N8108, melyet kisebb irodákba, iskolákba vagy otthoni használatra szántak, átlagosan havi 1000 oldalas terhelésre. Homlokzati ajtaját felnyitva látható a négy különálló festékező, felül a hosszú élettartamú fényhengert, hátul pedig a fixáló egységet cserélhetjük hasonló könnyedséggel. Szintén a hátsó ajtót kinyitva szüntethető meg egy esetleges papírelakadás is (a teszt során nem fordult elő), ezért nem árt helyet hagyni a készülék mögött telepítéskor.

Fekete-fehérben meggyőzően jó teljesítményt nyújt a készülék, maximálisan 31 monokróm oldal árkategóriájában szép eredmény, a nyolc színes oldal is több az átlagosnál. Méréseink szerint hideg állapotból 45, üzemi állapotból 19 másodperc alatt készíti el az első tesztoldalt, azaz ugyan gyors a 8108N, de hosszabb felfűtési szakaszt igényel, mint a legmodernebb asztali lézernyomtatók. A nyomtatminőség lézer viszonylatban átlag felett van, nem tapasztaltunk csíkosodást és az árnyalatképzés egy kicsit igényesebb, fényesebb lézernyomtató papíron alkalmi fotók készítését is lehetővé teszi. ICM korrekció segíti a jobb színvisszaadást. A zajkibocsátás sajnos átlag feletti készenléti állapotban. Praktikus tulajdonsága a 8108N-nek, hogy ha kifogynak a színes kellékanyagok, akkor is lehetséges monokróm (fekete) oldalak nyomtatása.

TallyGenicom 8108N

Csak 1000 oldalra elegendőek a csomagolással mellékelt kellékanyagok, de kereskedelmi forgalomban már nagyobb kapacitású (2500 monokróm illetve 1500 színes oldal) kazettákat árulnak. Mi a gazdaságosabb, nagy kapacitású (5000 monokróm illetve 3000 színes) kellékanyagokkal számoltunk, mint legkedvezőbb eshetőséggel. Monokróm üzemben nagyon kedvező, 6,14 forintos oldalköltségeket számítottunk a nyomtató élettartamán belül. A CMYK színes nyomtatás már nem ilyen kedvező, 40 fprint feletti árban lehetséges, ami nem mondható kiemelkedőnek. Lényeges, hogy a gyártó a készülék élettartamát 5 évben vagy 48 ezer oldalban határozza meg, ami a fényhenger és a fixáló egység hivatalos élettartamából ered, éppen ezért a költségek számításakor nem vettük figyelembe ezek, és a hulladék-toner gyűjtő árát. Utóbbi nincs 2000 forint 12 ezer oldalra vetítve, de a fotóhenger megközelíti az új nyomtató árát, a fixáló pedig majdnem kétszer annyiba kerül.

Aki tehát nagyobb terheléssel dolgozna, illetve 48 ezer oldalon túl is számol, annak érdemes feljebb méretezett nyomtatót keresnie. Megjegyezzük, hogy a célcsoport tagjai nem nyomtatnak el 48 000 oldalt 5 év alatt, aki ennél többre vágyik, annak egy kategóriával feljebb kell kutakodnia. Nem éppen környezettudatos megoldás, de egy vadonatúj 8108N vásárlása a legolcsóbb megoldás az "élettartam" kiterjesztésére, hiszen ezt levetítve az oldalköltségben 1 forintot jelent a készülék amortizációja.

TallyGenicom 8108N kellékanyag kijelzés
Minden kellékanyag állapota nyomon követhető a webes adminisztrációs felületen.

Hálózaton képes szolgáltatásait megosztani a készülék, sőt menedzselhető is. Egy szimpla web böngészővel érhetjük el az adminisztrációs oldalakat, ahol nyomon követhető a kellékanyag készlet alakulása is. Üzemzavar esetén kérhetünk e-mail értesítést is, akár külön a kellékanyag beszállítónak és a rendszergazdának, összesen 5 címre. Apple számítógépeken is megosztható a nyomtató. A windowsos meghajtóprogram beállítópaneljein részletes beállítási lehetőségeket kapunk, irodai használatnál nagyon jól jönnek az átméretezés, több oldalt egy lapra, fordított sorrend, leválogatás, színes vízjel, elválasztó lap funkciók. Még a nyomtató kijelzőjére is írathatunk feliratot, hogy látható legyen, kitől vagy kinek érkeznek az oldalak.

A TallyGenicom 8108N sebessége

Tesztoldal (Windows) hideg állapotból 45
Fekete-fehér szöveg első oldala 14
Fekete-fehér szöveg 10 oldal 31
Kétoldalas weblap 31
Tízoldalas színes irodai PDF 99

Tipikus nyomtatási feladatok sebességadatai másodpercben

Olyan (munka)helyekre a legalkalmasabb a 8108N, ahol közepes hosszúságú, nagyrészt fekete fehér dokumentumokat nyomtatnak, sebességben és költségekben is ekkor teljesít igazán jól. Olcsón juthatunk vele belépő szinten terhelhető hálózati nyomtatóhoz, árához képest pedig kimagaslóan jó teljesítményt nyújt monokróm nyomtatáskor.

A teszkészüléket a Kvint-R biztosította. Köszönjük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról