Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 7. 13:09

A Seagate 120 millió fontért korszerűsíti észak-írországi gyárát, hogy a merevlemez-gyártás élvonalában maradjon

A merevlemezpiacot vezető Seagate 120 millió angol font beruházással korszerűsíti az észak-írországi Springtownban található gyárát, amely a világ legnagyobbb merevlemez író-olvasó fejeket előállító üzeme.

[HWSW] A merevlemezpiacot vezető Seagate 120 millió angol font beruházással korszerűsíti az észak-írországi Springtownban található gyárát, amely a világ legnagyobbb merevlemez író-olvasó fejeket előállító üzeme.

A mintegy 1300 főt foglalkoztató springtown-i gyárban 1994-ben indult be a termelés, ma naponta egymillió író-olvasó fejet készítenek itt. A 120 millió fontos beruházásból új berendezéseket vásárolnak, kibővítik a kutatás-fejlesztési részleget, valamint informatikai és infrastruktúra-fejlesztéseket egyaránt végrehajtanak. "Óriási mennyiségű digitális adatot hoznak létre a háztartások és a vállalatok, és ezek többségét merevlemezen tárolják. Ez a folyamat a jövőben is fenntartja az igényt a merevlemezek iránt" -- mondta John Spangler, a springtowni üzem vezetője.

A Seagate áprilisban jelentette be, hogy leszállította egymilliárdodik merevlemezét, a történelmi mérföldkő eléréséhez 29 évre volt szüksége a cégnek. Az adatrobbanásnak köszönhetően a következő egymilliárd meghajtót várhatóan öt éven belül eladja a cég. A Seagate 2007-ben 175 millió merevlemezt szállított le, 33,9 százalékos részesedésével a cég piacvezető a Western Digital (22%) és a Hitachi (17%) előtt.

A Seagate springtowni gyárában
A merevlemezgyártás is laboratóriumi körülményeket igényel

Tavaly a gyártók 516 millió egységet szállítottak le, ami 19 százalékos növekedésnek felel meg és az előrejelzések szerint ez az ütem a közeljövőben sem apad, az SSD-k megjelenése ellenére sem. 2012-ben a gyártók már több mint 800 millió meghajtót adnak el az iSuppli piackutató cég prognózisa alapján, ami átlagosan évi 10,4 százalékos bővülést jelent öt év alatt. A Seagate jövőre dobja piacra első SSD-jét, egyelőre vállalatok számára, mivel a cég szerint a technológia még nem elég olcsó ahhoz, hogy a tömegpiacon is kereslet legyen iránta. A merevlemezgyártó továbbra is a hagyományos meghajtókban hisz, 2009-ben 2 terabájtos modellt dob a piacra.

Az iSuppli elemzője, Krishna Chander szerint legalább 3-4 évnek kell eltelnie, hogy az SSD-k árban versenyképesek legyenek a hagyományos merevlemezekkel, amelyek kapacitása az SSD-khez hasonlóan elképesztő ütemben növekedik. A Seagate kezében azonban megvan minden fontos technológia ahhoz, hogy az SSD-k hirtelen tömeges terjedésekor gyorsan tudjon cselekedni. A cég saját kutatás-fejlesztési tevékenységet is folytat az SSD-kkel kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról