Szerző: Koi Tamás

2008. július 4. 14:40

Okosan gazdálkodik a frekvenciával a Linksys új vezeték nélküli routere

Két frekvenciasávon működik a Linksys legújabb, elsősorban otthoni multimédiás környezetbe szánt, Draft-N kompatibilis vezeték nélküli útválasztója, a WRT610N, a tavaly bemutatott, irodai használatra ajánlott Ultra RangePlus WRT600N típus testvére.

[HWSW] Két frekvenciasávon működik a Linksys legújabb, elsősorban otthoni multimédiás környezetbe szánt, Draft-N kompatibilis vezeték nélküli útválasztója, a WRT610N, a tavaly bemutatott, irodai használatra ajánlott Ultra RangePlus WRT600N típus testvére.

A hálózati eszköz ehhez két egymástól független rádiót vet be, ezek közül mindkettő kompatibilis az új generációs Wi-Fi, a 802.11n szabvány tervezetével, a vezeték nélküli hálózati kapcsolat aggregált sávszélessége így ideális esetben elérheti a kétszer 230 megabitet másodpercenként (elméleti maximum). A berendezés eközben természetesen visszamenőlegesen kompatibilis marad a korábbi (802.11a/b/g) Wi-Fi szabványokkal.

A Linksys WRT610N-t a gyártó elsősorban a vezeték nélkül kommunikáló eszközökkel telezsúfolt hi-tech otthonokba ajánlja, ezzel az eszközzel a gyártó ígérete szerint a HD-videók vezeték nélküli továbbítása, azaz streamelése is teljesen zökkenőmentes. A hálózati eszköz szoftvere az Entertainment Optimized Networking (EON) technológiát használja a a forgalomirányításhoz, a router így a késleltetéskritikus alkalmazásoknak, hálózati forgalomnak (játékok, média stream stb.) prioritást ad a kevésbé zsúfolt 5 GHz-es frekvenciasávban, miközben a kisebb forgalmat generáló eszközöket (PC-k, nyomtatók stb.) a 2,4 GHz-es tartományban szolgálja ki.

Linksys WRT610N

A WRT610N-hez szokás szerint vezetékes kapcsolaton keresztül is köthetők eszközök, a routeren ehhez négy gigabit ethernet portot helyezett el a gyártó. A készülékre ezen kívül egy USB kapu is került, melyen keresztül bármilyen flashalapú vagy merevlemezes háttértárolót hálózati adattárrá változtat a Linksys megoldása.

A gyártó új Draft-N routere egyszerűen beüzemelhető a PC és Macintosh környezetekben egyaránt használható, flash videókkal illusztrált telepítővarázslónak (Linksys Easy Link Advisor) köszönhetően, a bekötött hálózati eszközök egyszerűbb konfigurációja érdekében a WRT610N kompatibilis a UPnP szabvánnyal is, a vezeték nélküli adatforgalom a szokásos WEP, WPA és WPA2 protokollokkal titkosítható, 128 bites erősséggel.

A Linksys új, két egymástól szeparált rádióval ellátott, otthoni használatra szánt vezeték nélküli routere 199 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba az Egyesült Államokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról