Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 4. 09:32

Nyílt forrású a szoftver a NetGear új Wi-Fi routerében

Nyílt forrású firmware-t tartalmazó vezeték nélküli routert dobott piacra a NetGear. A vállalat egy közösségi weboldal segítségével szeretné ösztönözni a fejlesztőket, hogy a WGR614L szoftverét továbbfejlesszék, illetve új alkalmazásokat készítsenek rá. Az oldalnak máris közel 400 regisztrált felhasználója van.

[HWSW] Nyílt forrású firmware-t tartalmazó vezeték nélküli routert dobott piacra a NetGear. A vállalat egy közösségi weboldal segítségével szeretné ösztönözni a fejlesztőket, hogy a WGR614L szoftverét továbbfejlesszék, illetve új alkalmazásokat készítsenek rá. Az oldalnak máris közel 400 regisztrált felhasználója van.

A 802.11b/g szabványokat támogató, négy 10/100 Mbps Ethernet-porttal és egy ugyanilyen sebességű uplink-porttal rendelkező NetGear WGR614L a vállalat várakozásai szerint nem csak a számítógép-megszállott otthoni felhasználók körében lesz népszerű, hanem az értéknövelt szolgáltatásokat nyújtó viszonteladók körében is, amelyek a nyílt forráskódú szoftvernek köszönhetően testre szabhatják a terméket. "Mi hardverben utazunk, nem szoftverben. Örülnénk, ha más írná meg az alkalmazásokat" -- mondta Som Pal Choudhury termékmenedzser.

A nyílt forrású vezeték nélküli router nem új a nap alatt, a népszerű Linksys WRT54G-hez már évek óta létezik ilyen szoftver. A NetGear szerint a saját megoldásuk előnye, hogy újabb, nagyobb teljesítményű processzorral és több memóriával rendelkezik, így jóval komplexebb alkalmazásokat képes futtatni. A WGR614L lelke egy 240 MHz-es MIPS32 processzor 16+16 kilobájt L1 gyorsítótárral, amelyet 4 megabájt flash memória és 16 megabájt DRAM egészít ki.

NetGear WGR614L

A NetGear közösségi weboldalán fórum, blogok és számtalan leírás van, amelyek részletesen megmutatják, hogyan kell a routert konfigurálni, vagy hogyan kell az eredeti firmware-t beírni, ha valami mégis rosszul sül el. Az oldalon a NetGear szakemberei is jelen vannak, és segítenek többi felhasználónak. Choudhury szerint a piacvezető Linksys nem kínál ilyen támogatást, így a NetGear itt is előnybe kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról