Szerző: Koi Tamás

2008. július 2. 10:50

Megjelent az Adobe Reader 9

Az Adobe egy hónappal az Acrobat 9 dokumentumkezelő szoftvercsalád megjelenése után elérhetővé tette ingyenes PDF-olvasó szoftverének, az Adobe Readernek legújabb változatát. Az új, 9-es verzióval már az új Acrobattal létrehozott, interaktív elemeket, vagy animációt tartalmazó fájlok is megtekinthetők.

[HWSW] Az Adobe egy hónappal az Acrobat 9 dokumentumkezelő szoftvercsalád megjelenése után elérhetővé tette ingyenes PDF-olvasó szoftverének, az Adobe Readernek legújabb változatát. Az új, 9-es verzióval már az új Acrobattal létrehozott, interaktív elemeket, vagy animációt tartalmazó fájlok is megtekinthetők.

A széles körben használt dokumentumolvasó új változata a fejlesztők ígérete szerint gyorsabban töltődik be, mint a megelőző verziók -- az Adobe Readert korábban ezért számos kritika érte, ezért többen a gyorsabb és kompaktabb ingyenes alternatívák felé (például Foxit Reader) fordultak. Az Adobe ugyanakkor már nem egyszerű dokumentumolvasóként, sokkal inkább egy egyszerű médialejásztó alkalmazásként, vagy annak mintegy előfutáraként tekint az új Readerre. Ebbe a koncepcióba illik legalábbis, hogy az új kiadás már megjeleníti az Acrobat 9-cel készített dokumentumokba ágyazott Flash animációkat és a megfelelően konvertált videókat.

A szoftver új változata már a 256 bites AES-titkosítással kezelt digitális aláírásokat is támogatja, ezen kívül külön menüben elérhető rajta keresztül a csoportos munkavégzéshez kialakított Adobe.com weboldal is, mely szerves részét képezi az Acrobat 9 termékcsalád szolgáltatáskínálatának.

Az Adobe Reader 9 egyelőre Windows (Windows 2000 SP4 vagy újabb) és Mac (OS X 10.4.11 vagy újabb) platformokhoz tölthető le, egyelőre angol, német és francia nyelven. A dokumentumolvasó szoftverhez alig pár napja jelent meg egy átfogó biztonsági frissítés -- a program verziószámát 8.1.2-re változtató csomag számos egyéb nyelv mellett már magyarul is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról