Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 1. 09:32

A repülőterek a notebook-tolvajok legkedveltebb vadászterületei

Egy felmérés szerint az amerikai repülőtereken évente több mint 600 ezer notebook tűnik el, a legtöbbnek a biztonsági ellenőrzés körüli kavarodásban veszti nyomát a tulajdonos. A Ponemone Institute a Dell megbízásából 46 szövetségi állam több mint 100 repülőterén és majdnem 900 utazó üzletember körében végzett felmérést a nyomtalanul eltűnő notebookokról.

[HWSW] Egy felmérés szerint az amerikai repülőtereken évente több mint 600 ezer notebook tűnik el, a legtöbbnek a biztonsági ellenőrzés körüli kavarodásban veszti nyomát a tulajdonos. A Ponemone Institute a Dell megbízásából 46 szövetségi állam több mint 100 repülőterén és majdnem 900 utazó üzletember körében végzett felmérést a nyomtalanul eltűnő notebookokról.

A 36 legnagyobb amerikai repülőtéren hetente több mint 10 ezer hordozható PC-nek veszik nyoma, amelyek 65 százaléka sosem kerül elő. A kisebb reptereken csak heti 2 ezer gép tűnik el, ezek 69 százaléka örökre. A notebookok szempontjából a legveszélyesebb helynek a Los Angeles International, a Miami International, a New York-i JFK, a New Jersey-i Newark, valamint a chicagói O'Hare International repülőtér számít, itt tűnik el a legtöbb PC.

A felmérés szerint a tulajdonosok egyáltalán nem bíznak abban, hogy a noteszeket valaha is megtalálhatják, a megkérdezettek 77 százaléka szerint teljesen reménytelen a dolog. Mike Spinney, a Ponemone Institute szóvivője szerint sokan egyszerűen szégyellik bejelenteni a repülőtér biztonsági szolgálatánál az eltűnt notebookot, mivel pontosan tudják, hogy ők tehetnek az egészről, mert például őrizetlenül hagyták a gépet. A válaszadók 16 százaléka állította, hogy egyáltalán semmit sem tenne, ha utazás közben elhagyná a gépét.

A Ponemone Institute szerint a notebook-lopás mindennapos esetnek számít az Egyesült Államokban, egy másik, korábbi felmérésből kiderül, a vállalatok háromnegyede évente legalább egy noteszgépet elveszt, és a gépek közel negyede lopás vagy rablás áldozata. Mégis, a megkérdezett felhasználók 65 százaléka semmit nem tesz annak érdekében, hogy megvédje a gépén tárolt adatokat, pedig a notebookok több mint felén bizalmas vállalati információk is vannak.

A notebookokat a repterek mellett hotelekből és autókból lopják el a legtöbbször. A felhasználóknak érdemes úgy vigyázni a bizalmas adatokat tároló drága gépeikre, mint ahogy egy nagy köteg készpénzre vigyáznának. Hatásos lehet olyan riasztóberendezés beszerzése, amely a gép megmozdításakor éles hangjelzést ad, ezzel felhívva a figyelmet a lopási kísérletre. Ma már léteznek olyan, a tolvajokat lebuktató szoftverek, amelyek a gép első internetes csatlakozásakor jelentkeznek a tulajdonosnál, vagy törlik a merevlemez teljes tartalmát, nehogy érzékeny adatok kerüljenek illetéktelen kezekbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról