Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 30. 11:14

Ingyenes médiaszerver a Google-tól

A Google most kiadott ingyenes alkalmazásával bármelyik PC-ből médiaszerver varázsolható. A Google Media Server telepítése után a hálózatba kapcsolt, UPnP (Universal Plug and Play) szabványt támogató eszközről elérhetők a számítógépen tárolt zanék, képek, videók, sőt, még akár a Youtube-klipek is.

[HWSW] A Google most kiadott ingyenes alkalmazásával bármelyik PC-ből médiaszerver varázsolható. A Google Media Server telepítése után a hálózatba kapcsolt, UPnP (Universal Plug and Play) szabványt támogató eszközről elérhetők a számítógépen tárolt zanék, képek, videók, sőt, még akár a Youtube-klipek is.

Az egyelőre béta állapotú Google Media Server egy Google Desktopon futó gadget, ezért a használatához elengedhetetlen az utóbbi szoftver telepítése. A program a Google Desktop Search segítségével térképezi fel a PC-t a médiafájlok után kutatva, de a weben elérhető tartalmakat, például a Youtube-videókat vagy a Picasára feltöltött képeket is ezzel találja meg. Ezeket a tartalmakat aztán képes UPnP eszközökre médiastream formájában továbbítani.

Egyre több olyan készülék található ma már a háztartásokban, amelyek támogatják az UPnP szabványt, köztük a konzolok (pl. Sony PlayStation 3), illetve egyes tévékészülékek is, nem beszélve az egyre terjedő digitális média-adapterekről. Jogi okok miatt az Xbox 360-támogatás egyelőre sajnos hiányzik a Google Media Server által támogatott eszközök listájáról.

A Google Media Server csak Windowson fur -- a Windows Media Player 11 azonban már támogat médiamegosztást UPnP kapcsolaton keresztül. A Microsoft szoftvere viszont nem tud Youtube-videókat és webes Picasa albumokat megosztani, vagyis a Google Media Servernek a WMP11 mellett is meglehet a létjogosultsága.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról