Szerző: Ady Krisztián

2008. június 16. 11:52:33

Leleplezné a forgalmat manipuláló internetszolgáltatókat a Google

[CNet] Diagnosztikai programokkal nyújtana segítő kezet a Google a szélessávon internetezőknek, melyekkel megállapíthatnák, vajon internetszolgáltatójuk valóban manipulálja-e kapcsolatukat, akadályozza-e egyes protokollok, esetleg portok forgalmát.

[CNet] Diagnosztikai programokkal nyújtana segítő kezet a Google a szélessávon internetezőknek, melyekkel megállapíthatnák, vajon internetszolgáltatójuk valóban manipulálja-e kapcsolatukat, akadályozza-e egyes protokollok, esetleg portok forgalmát.

A The Register riportja szerint Richard Whitt, a Google politikai igazgatója a kaliforniai Innovation '08 rendezvényen beszélt erről: "ha a szélessávú szolgáltatók nem árulják el, hogy pontosan mi történik a hálózatukban, mi [a Google] meg akarjuk adni az esélyt, hogy ezt a felhasználók saját maguk deríthessék ki". Whitt elkötelezett híve a hálózat semlegességének, mely a felhasználók mellett a fejlesztők érdeke is. Véleménye szerint nem tehetnek különbséget a szolgáltatók szolgáltatások és alkalmazások között.

Whitt egyelőre nem árulta el, hogy a segédprogramok mikor lesznek elérhetők, vagy hogyan alkalmazhatók, de jelezte, hogy a Google mérnökei már egy ideje dolgoznak ezeken az alkalmazásokon. Az Egyesült Államokban a szolgáltatók semlegességét elsőként akkor kérdőjelezték meg nagy sajtóvisszhangot keltve, amikor a TorrentFreak arról tájékoztatta felhasználóit, hogy a Comcast nem csak korlátozza előfizetőit az állománycserélésben, de esetenként még a vonalat is bontotta.

A Comcast tagadta ezeket a vádakat, de a tesztek a feltételezést igazolták. Az ügy pedig végül odáig fajult, hogy a Szövetségi Kommunikációs Bizottság vizsgálatot kezdeményezett, a Kongresszus elé pedig olyan törvénymódosítást adtak be, mely úgy módosítaná az Egyesült Államok antitröszt törvényét, mely megtiltaná a kommunikációs szolgáltatóknak a diszkriminálást, a forgalom blokkolását, korlátozását, vagy priorizálását.

Itthon a kábelszolgáltatók kapcsán is felmerül időnként a forgalom korlátozásának, manipulálásának vádja, legutóbb a UPC chello sávszélességbővítés kapcsán ezek valósak is voltak. A UPC egyes területeken korlátozta az állománycserélő szolgáltatások forgalmát addig, amíg a háttérben a megfelelő kapacitásbővítést végre nem hajtotta.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 21. 01:41

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.