:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 13. 12:27

A rendszergazdák életét is megkönnyíti az Internet Explorer 8

Az Internet Ezplorer 8 számos olyan képességet felvonultat, amelyek egyszerűbbé teszik a böngésző bevezetését, használatát, felügyeletét vállalati környezetben -- derül ki a fejlesztők hivatalos blogjából . Az újdonságok az augusztusban érkező második bétában mutatkoznak be.

[HWSW] Az Internet Ezplorer 8 számos olyan képességet felvonultat, amelyek egyszerűbbé teszik a böngésző bevezetését, használatát, felügyeletét vállalati környezetben -- derül ki a fejlesztők hivatalos blogjából. Az újdonságok az augusztusban érkező második bétában mutatkoznak be.

Még egyszerűbb telepítés, gyorsabb image-készítés

A Microsot már az Internet Explorer 7 kapcsán is számos olyan eszközt tett elérhetővé, amelyek a központi telepítést, bevezetést és felügyeletet tették egyszerűbbé. Az Internet Explorer Administration Kit segítségével a rendszergazdák például távolról, központilag állíthatják be a böngészőnek nem csak a biztonsági funkcióit, hanem akár a kezdőlapot vagy az alapértelmezett keresőmotort. Ezek az IE8 esetében is megmaradnak, azonban továbbiakkal egészítik ki őket, miután a Microsoft tavaly kétezer rendszergazda körében végzett egy felmérést az asztali gépeken futó alkalmazások felügyeletével kapcsolatban.

A Microsoft azt ígéri, az Internet Explorer 8 pofonegyszerűen beépíthető lesz a Windows Vista telepítő image-ekbe. Ezt a képességet felhasználói visszajelzésekre válaszul fejlesztette a szoftvercég, ugyanis nagyon sokan panaszkodtak arra, hogy az Internet Explorer 7 és a Windows XP egy telepítőkészletbe építése túlságosan időrabló feladat -- fel kell telepíteni a Windows XP-t, majd rá az IE7-et, ás utána ezt az image-et kell lementeni és így lehet terjeszteni. A redmondiak szerint egy Internet Explorer 8-at tartalmazó Vista image 10-15 perc alatt létrehozható, és a későbbi hibajavítások is egyszerűen beépíthetők lesznek az image-ekben.

Központi biztonsági felügyelet

Bár furcsa ezt leírni, de az Internet Explorer 8 egyik fontos újdonsága a webes szabványok támogatása lesz. Ezt egyben azt is jelenti, hogy az Internet Explorer korábbi, nem teljesen szabványos változataira optimalizált weboldalak nem feltétlen jelennek meg majd jól az új böngészőben, ezért a fejlesztők beépítettek az IE8-ba egy IE7-kompatibilitási módot is, amelyet a rendszergazdák csoportházirendből is beállíthatnak akár. Emellett az IE8 bevezetését új Application Compaibility Toolkittel is segíti a Microsoft, amely segít az új böngészővel nem kompatibilis vállalati weboldalak felderítésében.

Az IE8-ban a beépülő modulok viselkedését is lehet majd csoportházirendből irányítani. A felhasználók adminisztrátori jogosultság nélkül is telepíthetnek ActiveX-vezérlőket (amennyiben csoportházirendből ezt engedélyezzük), de lehetőség van a vezérlők települését csak bizonyos oldalakra korlátozni. Amint arról beszámoltunk, az IE8 lehetőséget nyújt majd arra, hogy az ActiveX vezérlők egy teljesen elszigetelt környezetben fussanak, így ha még kártékonyak is, akkor sem tudnak valódi kárt okozni.

A vállalatoknál is kezd hódítani a Firefox

Az Internet Explorer legfontosabb piaci ellenfele, a Mozilla Firefox ugyan sok tekintetben megelőzi a Microsoft böngészőjét, azonban teljesen híján van a vállalati használatot támogató eszközöknek. Ilyen képességeket jelenleg csak külső fejlesztők által készített komplonensek (pl. FirefoxADM) segítségével érhetnek el a cégek. Mindazonáltal a Firefox részesedése a vállalati világban is növekszik, Mike Schröpfer vezető fejlesztő szerint ennek oka legfőképp a nagyobb biztonság: a kevesebb támadás, fertőzés miatt a dolgozóknak ritkábban kell a céges helpdesket hívniuk, és folyamatosan dolgozhatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.