Szerző: Ady Krisztián

2008. június 12. 10:19

Megjelent és letölthető az Opera 9.5 böngésző végleges változata

Egy rövid RC-tesztelést követően megjelent az Opera Software következő generációs böngészője, a 9.5-ös végleges változata , melyhez óriási reményeket fűz a vállalat a böngészőháborúban. Az új verzió számos újdonságot hoz, kényelmesebbé és biztonságosabbá téve a böngészést.

[HWSW] Egy rövid RC-tesztelést követően megjelent az Opera Software "következő generációs" böngészője, a 9.5-ös végleges változata, melyhez óriási reményeket fűz a vállalat a böngészőháborúban. Az új verzió számos újdonságot hoz, kényelmesebbé és biztonságosabbá téve a böngészést.

Az újdonságokat oldalakon keresztül lehetne sorolni, ide tartozik az Opera Link, amivel könyvjelzőinket szinkronizálhatjuk akár az Opera minivel is, de a második bétában található Quick Find is nagyon hasznos, ami már keres a korábban meglátogatott weboldalak szövegében is. Erőteljesen javult az adathalászati támadások, csalások elleni védelem is. Aki korábban használt Operát, annak feltűnhet a villámgyors működés is.

Az új, gyorsabb motor elsőként teljesítette 100 százalékra az Acid3 tesztet, a végleges, windowsos változatnak ez viszont továbbra is csak 83 százalékosan sikerül, ezzel is a legjobb eredményt hozva a jelenleg futó böngészők közül. Az Acid3 a Web Standards Project által gondozott weboldal, ahol a szabványoknak megfelelő böngészők kompatibilitását vizsgálják. Az Acid2 és 3 tesztoldal valójában nem is szabványos, a fejlesztők célja egy olyan oldal létrehozása volt, amelynek kódja szándékosan hibás -- az Acid tesztek lényegében azt vizsgálják, hogy mit kezdenek a böngészők ezzel a hibás kóddal.

Opera 9.5

Az új böngészőváltozat támogatja az Extended Validation (EV) SSL Certificates aláírásokat, és finomhangoltak a beépített levelezőkliensen is, így az is gyorsabb, válaszképesebb lett. A böngésző népszerűsége 2004-ben volt csúcsán, azóta bár ingyenessé is vált, a Firefox teljesen perifériára szorította. Egy nemrég készült felmérés szerint az Opera csak 1 százalékos részesedéssel rendelkezik a hazai böngészőpiacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról