:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 11. 09:56

Kipróbálható a Microsoft vadonatúj személyazonosság- és hozzáféréskezelési megoldása

A Microsoft a floridai Orlandóban a héten zajló Tech Ed 2008 konferencián bejelentette új személyazonosság-kezelési megoldása, az Identity Lifecycle Manager 2 első nyilvános bétaváltozatát, amely bárki számára ingyen letölthető . A végleges verzió 2009 első negyedévében várható.

[HWSW] A Microsoft a floridai Orlandóban a héten zajló Tech Ed 2008 konferencián bejelentette új személyazonosság-kezelési megoldása, az Identity Lifecycle Manager 2 első nyilvános bétaváltozatát, amely bárki számára ingyen letölthető. A végleges verzió 2009 első negyedévében várható.

Az ILM2 legfontosabb újdonsága, és egyben előnye, hogy az azonosságkezelési feladatok egy részét kivonja az üzleti folyamatokkal és jogkörökkel néha kevésbé tisztában levő informatikai részleg hatásköréből, és közvetlenül a vállalati dolgozók kezébe helyezi, akik az Office-ból megszokott felületen végezhetnek el módosításokat, például megváltoztathatják az elfelejtett jelszavaikat.

A Tech Ed 2008-on megjelent mintegy 10 ezer IT-szakember előtt Doug Leland, a Microsoft azonosság- és hozzáféréskezelési termékeinek felelőse elmondta, az ügyfelektől beérkezett visszajelzések alapján az IT-részlegeknek egyre nagyobb terhet jelent a személyazonosság-kezeléssel kapcsolatos feladatok ellátása, ami egyben az IT-költségek növekedését is magával hozza. Felmérések szerint az IT-részlegekhez beérkező hívások negyede azonosság-kezeléssel, jelszavakka kapcsolatos -- ezen feladatok jó részét maguk a felhasználók is elvégezhetnék.

Másfelől -- érvelt Leland -- gyakran teljesen felesleges az IT-részleget bevonni egy ilyen feladatba, hiszen a vállalatnál dolgozó vezetők azok, akik a leginkább tisztában vannak azzal, hogy a szervezetben kinek mihez lehet jogosultsága, az IT feladata eddig is csak ezen szabályok implementálása volt. Az ILM2-ben közvetlenül a felhasználók menedzselhetik a jogosultságokat, akár egész csoportokra kiterjedően. Az IT-szakemberek a felszabaduló idejüket ezután más, "hasznosabb", értkteremtő tevékenységre fordíthatják.

Bob Muglia

A rendezvényen Bob Muglia, a Microsoft szervertermékekért és fejlesztői eszközökért felelős divíziójának vezetője demonstrálta, az ILM2-ben hogyan hozható létre egyszerűen, akár egy üzleti vezető számára is áttekinthetően és érthetően egy új felhasználó, és rendelhetők hozzá jogosultságok például alkalmazások, hálózatok, fájlok elérésére. Az ILM2 további fontos újdonsága, hogy nyitott platform, amelyre a fejlesztők .NET- és WS*-alapú kiegészítésekkel csatlakozhatnak, és így olyan alkalmazásokat készíthetnek, amelyek képesek azonosságkezelésre.

Arra a felvetésre, hogy a felhasználók kezébe adva a "gyeplőt" nem növekednek-e a biztonsági kockázatok, Leland egy interjúban elmondta, továbbra is az adminisztrátorok maradnak a rendszer urai, és az általuk implementált vállalati szabályrendszert a felhasználók semmilyen körülmények között nem kerülhetik meg vagy hághatják át.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.