:

Szerző: Bányai György

2008. június 18. 11:07

Toshiba Qosmio notesz négymagos Core 2 Extreme és Cell processzorral

A Toshiba belejentette Qosmio sorozatának legtetejére pozícionált új G55 noteszgépét, mely Intel processzora mellett a PlayStation 3 központi egységének módosított változatát alkalmazza a videofeldolgozó alkalmazások gyorsítására.

[HWSW] A Toshiba belejentette Qosmio sorozatának legtetejére pozícionált új G55 noteszgépét, mely Intel processzora mellett a PlayStation 3 központi egységének módosított változatát alkalmazza a videofeldolgozó alkalmazások gyorsítására.

A Qosmio G55 az első olyan notesz, amely az általánosan alkalmazott processzor mellett egy speciális média-koprocesszort is alkalmaz a számításigényes feladatok gyorsításának érdekében. Ez a segédprocesszor a Toshiba, a Sony és az IBM közös fejleszésének eredménye, a PlayStation 3-ban, számos szuperszámítógépben, illetve az IBM blade szervereiben is alkalmazott Cell lapka, pontosabban annak módosított, négymagos változata, amelyet a Qosmio G55-ben Quad Core HD processzornak neveznek.

A G55 fejlesztését az olcsóbbá váló HD kamerák indokolták. Az egyre szélesebb körben elérhető felvevők által rögzített anyagok feldolgozása időigényes feladat, ennek meggyorsítása volt a Toshiba elsődleges célja a notesszel, amely -- a gyártó állítása szerint -- egy tipikus, egy gigabájtos állomány esetén tíz perc alatt is végezhet a hétköznapi, ám Cell processzort nem alkalmazó PC hatvan perces munkájával. A Qoasmióban a Cell chipsegédprocesszor 1,5 gigahertzen üzemel, benne négy mag dolgozik aktívan, eközben mindössze 10-20 wattot fogyaszt.

Az új Qosmio az Acer Gemstone Blue sorozata után a második, amely 18,4 hüvelykes, 16:9 képarányú, 1920x1080 képpontos kijelzőt használ, amelyet a G55-ben NVIDIA GeForce 9600M GT videochip hajt meg. A burkolat alá a 2.1 csatornás hangrendszert a neves Harmann Kardon szállítja. A választható optikai meghajtóról a bejelentés során nem tettek említést, a beépített merevlemez azonban 500 gigabájt kapacitású.

Toshiba Qosmio G55

A Toshiba a G55 mellett további két Qosmio noteszről is tett említést, melyek azonban nélkülözik a G55 kivételes jellemzőjét. Az F55 15,4 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, ezt GeForce 9700M GTS lapka fogja munkára, de a további részleteket egyelőre homály fedi, azokat a gyártó még nem ismertette. Azt azonban elmondta, hogy az F55-ben lesz GPS vevőegység, mely az előtelepített Garmin navigációs szoftverrel tervezhet útvonalat.

A harmadik Qosmio, az X305 vérbeli asztaligép-helyettesítőnek ígérkezik, 17 hüvelykes kijelzője és GeForce 9800M GTX videokártyája lesz, és két darab 200 gigabájtos merevlemez alkothat benne akár RAID háttértárat is. A Toshiba a három újdonságot a Centrino 2 platform augusztus elejére halasztott bejelentésétől szállítja, egyelőre nem ismertetett árakon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.