Szerző: Ady Krisztián

2008. június 10. 13:49

Kipróbálható a Windows Home Server adatsérüléses hibájára készített javítás

[Technet] Szabadon letölthetővé tette és visszajelzéseket vár a Microsoft a
[Technet] Szabadon letölthetővé tette és visszajelzéseket vár a Microsoft a Windows Home Server Power Pack 1 bétájával, kiadásra jelölt változatával kapcsolatosan. Az újabb frissítés elméletileg már megoldást nyújt minden korábbi, adatvesztést okozó problémára.

Microsoft Connecten keresztül elérhető csomagot természetesen a szoftverfejlesztők is tesztelik, de publikus béta segítségével további ezrek visszajelzéseit várják. A Power Pack 1 a hibajavítás mellett végre támogatást hoz a Windows Vista x64 változataihoz, lehetővé teszi a szerveren megosztott állományok mentését is, energiát is spórol és teljesítményt is javít. A végleges változat megjelentetésével megvárják a felhasználók visszajelzéseit.

A Microsoft otthoni szerverszoftverében már tavaly felfedeztek két adatvesztést, -sérülést okozó hibát, melyből csak egyet javítottak a redmondiak idejében, a súlyosabb probléma megoldását fél évvel lésőbbre, júniusra ígérték. A jelenség akkor lép fel, mikor egyes programokkal fájlokat szerkesztünk vagy másolunk egy kettő vagy több merevlemezzel rendelkező Windows Home Serveren.

A fő problémát az okozza, hogy amikor a megosztott könyvtárba írt adatokat a Home Serverbe átirányító mechanizmus beindul, bizonyos specifikus körülmények között aszinkron állapotba kerülhetnek az állományrendszert, memóriát és a cache-t kezelő algoritmusok, így téves adatokat ír a szerver az állományba.

[+] A Windows Home Servert mi is kipróbáltuk

Az adatsérülés igen súlyos hibának tekinthető, ezért meglepő, hogy a Microsoft csak ilyen későn állt elő megoldással. Eredetileg tavaszra ígérte a Power Pack 1 csomagot a Microsoft, az adatsérülést javító kódot azonban mindenképpen részévé akarják tenni, így bevárták annak elkészültét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról