Szerző: Bányai György

2008. június 9. 11:03

Percenként húszezret pörög a Western Digital új merevlemeze

Az SSD-meghajtókat gyártók erős nyomásának hatására a Western Digital rekorddöntő merevlemez fejlesztésébe fogott. Az készülő tároló tányérjai húszezer fordulatot tesznek meg egy perc alatt, ez természetesen az adatmozgatás sebességére van jótékony hatással.

[HWSW] Az SSD-meghajtókat gyártók erős nyomásának hatására a Western Digital rekorddöntő merevlemez fejlesztésébe fogott. Az készülő tároló tányérjai húszezer fordulatot tesznek meg egy perc alatt, ez természetesen az adatmozgatás sebességére van jótékony hatással.

A WD szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az elkövetkezendő 12-18 hónap során az SSD-meghajtók a széles körben is megfizethető árkategóriába csúsznak, ami azt jelenti, hogy ezek a tárolók azokon a területeken, amelyeken a teljesítmény nagyobb súllyal esik a latba, jókora szeletet haraphatnak a merevlemezgyártók tortájából. A WD korábban felismerte ezt, a közelmúltban be is jelentette 300 gigabájtos, tízezer fordulatos Velociraptor WD3000GLFS meghajtóját.

A fejlesztés kezdeti állapotában lévő, húszezer fordulaton járó tároló a Velociraptor felépítését követi, éppolyan nagy hűtőborda kerül a készülő 2,5 hüvelykes egység köré, mint ahogy azt a már kapható rekorder esetében láthattuk, emiatt noteszgépbe ez sem kerülhet beépítésre, mert csak az asztali megoldások 3,5 hüvelykes bővítőhelyében fér el.

A képen a gyártó jelenleg kapható Velociraptor modellje

A WD számára a fejlesztések során kihívást jelenthetett a zajszegény üzem, de a kiszivárgott információk alapján azonban a problémán a gyártó már túljutott, a tárolóval kapcsolatban igen csendes működésről beszélnek. További megoldandó feladat a magas fordulaton fellépő vibráció alacsony szinten tartása, ehhez teljesen új, a jelenlegi meghajtókétól jelentős mértékben különböző megoldásra van szükség.

A magas fordulaszámon üzemelő meghajtók nemcsak a WD szalagjairól kerülnek ki, a Seagate kínálatában is található ilyen megoldás, a Savvio 2,5 hüvelykes egységek 15 ezer fordulaton pörgetik a tányérokat. Ezek a kifejezetten vállalati környezetbe, leginkább szerverekbe szánt háttértárak SAS interfészen keresztül csatlakoztathatók. A Western Digital a szupergyors, nagy valószínűséggel SATA II interfésszel készülő merevlemezt játékosoknak, valamint intenzív lemezműveleteket igénylő üzleti alkalmazások kiszolgálására egyaránt szánja. A gyártó -- tekintettel a fejlesztések korai szakaszára -- az új meghajtóval kapcsolatban az árral és a megjelenés dátumával kapcsolatban nem közölt eddig konkrétumot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról