Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 9. 09:35

Közel harmadával nőtt az okostelefon-piac az első negyedévben

Az első negyedévben világszerte 32,3 millió okostelefont adtak el, a piac egy év alatt 29,3 százalékkal nőtt -- derül ki a Gartner által közzétett számokból. Az okostelefon-piac ura a Nokia, de a Research in Motion és az Apple gyorsan növeli részesedését.

[HWSW] Az első negyedévben világszerte 32,3 millió okostelefont adtak el, a piac egy év alatt 29,3 százalékkal nőtt -- derül ki a Gartner által közzétett számokból. Az okostelefon-piac ura a Nokia, de a Research in Motion és az Apple gyorsan növeli részesedését.

Az EMEA régióban 38,7 százalékkal bővültek az okostelefon-eladások egy év alatt, Észak-Amerikában az Apple iPhone és a RIM Blackberryk kirobbanó sikerének köszönhetően több mint duplájára nőtt a piac, és megközelítette az EMEA régióét. Világszinte a Nokia a legnagyobb gyártó, piaci részesedése 45 százalék feletti, az Egyesült Államokban azonban egyáltalán nem kelendően a Nokia okostelefonok, itt a Research In Motion a piacvezető 42 százalékos részesedéssel, a kanadai cég egy év alatt több mint megduplázta eladásait. Az USA-ban 20 százalékos részesedéssel második az Apple, amely a világpiacon 5,3 százalékos részesedéssel rendelkezik. A világpiacon a harmadik és negyedik helyet a Sharp és a Fujitsu szerezte meg egyaránt 4,1 százalékos részesedéssel.

Carolina Milanesi, a Gartner vezető elemzője szerint Európában az okostelefon-felhasználók már nem az első készüléküket vásárolják, itt a piacot a cserék mozgatják. "A gazdasággal kapcsolatos aggodalmak ellenére az Egyesült Államokban gyorsan bővült az okostelefon-piac, ami a marketing- és reklámkampányok mellett annak köszönhető, hogy egyre több készülék került be a tömegek által is megfizethető körbe" -- tette hozzá Hugues De La Vergne, a Gartner vezető elemzője. "Az Észak-Amerikai szolgáltatók kiemelten támogatjáj ezeket a készülékekek, mivel a felhasználói nagyobb bevételt termelnek."

"Az év elején számos bejelentést hallhattunk éritőkijelzőkről, jobb használhatóságról, alkalmazás-integrációról. [...] 2008-ban az okostelefon-gyártók és a szolgáltatók ezekre koncentrálnak majd, ahogy bővítik a kínálatukat és egyre több nyílt platfomra épülő készülékkel rukkolnak elő" -- mondta Milanesi. A nyílt platformok között a Linux mellett a Google Androidra esik talán a legnagyobb figyelem, a keresőóriás saját szoftverére épülő mobilok várhatóan az év második felében jelennek meg az üzletek polcain.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról