Szerző: Bányai György

2008. június 6. 10:43

Karácsonyra tizenötezer forintra csökkenhet a Blu-ray meghajtók ára

A PC-be illeszkedő Blu-ray meghajtók jelentős árcsökkenésével számolhatunk az év végén a Sony NEC Optiarc vegyesvállalat előrejelzése szerint. Az ünnepek meghozhatják akár a százdolláros meghajtókat is.

[HWSW] A PC-be illeszkedő Blu-ray meghajtók jelentős árcsökkenésével számolhatunk az év végén a Sony NEC Optiarc vegyesvállalat előrejelzése szerint. Az ünnepek meghozhatják akár a százdolláros meghajtókat is.

A számítógépekbe építhető Blu-ray meghajtók árának jelentős csökkenésére számíthatunk a Sony és az NEC optikai meghajtókat gyártó üzletágainak egyesüléséből létrejött Sony NEC Optiarc előrejelzése szerint. Az árak esése konkrétumokban is kifejezhető, az asztali gépekbe szánt Blu-ray lemezeket olvasni, valamint a DVD lemezeket olvasni és írni egyaránt képes kombómeghajtók akár 100 dolláros ár alá eshetnek, de a Blu-ray írók sem kerülnek majd többe 150-200 dollárnál. A noteszgépekben alkalmazott lapos meghajtók valamivel drágábbak maradnak, egy notebookba szánt Blu-ray olvasó, DVD-író kombó 150 dollárért lesz kapható a vállalat szerint.

Optiarc BC-5500A kombó

Az árak esésének egyenes következménye, hogy a Blu-ray egységek szélesebb körben terjedhetnek el, így az ezeket a meghajtókat ma még nélkülöző konfigurációk is kaphatnak majd belőlük. Jelenleg a Dell az árbajnok, Blu-ray meghajtót alkalmazó Inspiron 1525 noteszgépe 1,83 gigahertzes Core 2 Duo processzorral 879 dollárért rendelhető. A Blu-ray olvasót alkalmazó noteszgépek nagy átlaga ennél magasabb, 1000 dolláros ártól vásárolható meg.

A Sony és az NEC 2006 tavaszán egyesítették optikai meghajtókkal foglalkozó részlegeiket, pedig a cégek ekkor még szembenálló félként harcoltak az azóta eldőlt formátumháborúban, melyben az NEC a Toshiba mögött, a HD DVD pártján állt, és a technológia fejlesztésében is hatalmas szerepet vállalt. A vegyesvállalatban a Sony birtokol nagyobb részt, a japán szórakoztatóelektronikai óriás 55 százalékot tudhat magáénak. A Sony NEC Optiarc élére Shinichi Yamamura, a Sony Video Business Group divíziójának elnökhelyettese került, aki a vállalatot azóta is irányítja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról