:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 4. 15:06

Augusztusban jön az Internet Explorer 8 második bétája

A Microsoftnál utolsó hónapját töltő, és július 1-től már csak karitatív tevékenységet folytató Bill Gates a floridai Orlandóban kezdődő Tech-Ed konferencián bejelentette, augusztusban érkezik az IE8 második bétája.

[HWSW] A Microsoftnál utolsó hónapját töltő, és július 1-től már csak karitatív tevékenységet folytató Bill Gates a floridai Orlandóban kezdődő Tech-Ed konferencián bejelentette, augusztusban érkezik az IE8 második bétája.

A fejlesztőcsapat korábban csak annyit közölt, a böngésző új előzetese a harmadik negyedévben lesz hozzáférhető, Gates most ezt pontosította némiképp. Az IE8 Beta 2 először angolul lesz elérhető, de egy hónapon belül 20 különféle nyelven kiadják, hogy a lehető legszélesebb közönség tudja használni, és a beérkező visszajelzések alapján a Microsoft elvégezhesse az utolsó simításokat a végleges verzió őszre ígért megjelenéséig.

Gates nem sokat beszélt az új böngészőről, csupán két képességet mutatott be. Az egyik (Activities) lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó az adott weboldalon található információkat közvetlenül egy másik oldal inputjaként használja, például egy bolt címét automatikusan, egyetlen kattintással bedobhatja a Live Mapsbe, egy termék nevét az eBay keresőjébe, egy ismeretlen szót a Wikipediaba vagy szótárba. A másik, Gates által említett szolgáltatás (Web Slices) az Apple Safari Web Cliphez hasonlóan képes a weboldalak egyes részeiből widgeteket létrehozni, amelyeket a felhasználó úgy is megnézhet, hogy közben magát az oldalt nem látogatja meg.

A MIX08 konferencián, az IE8 első bétájának bejelentésekor Chris Wilson, az Internet Explorer platformmérnöke elmondta, a következő generációs böngésző fejlesztésekor kiemelt figyelmet fordítanak a még nagyobb biztonságra, a könnyebb használhatóságra és a szabványoknak való megfelelésre. A böngésző két módban képes megjeleníteni a weboldalakat, "szabványos", és "IE7 emulációs" módon.

Utóbbira azért van szükség, mert az Internet Explorer korábbi változatai nem voltak (teljesen) kompatibilisek egyes webes szabványokkal, ezért a szabványos oldalak néha nem, vagy nem jól jelennek meg bennük. A fejlesztők egy része az IE piaci dominanciája miatt éppen ezért nem a szabványok követését tartotta fontosnak, hanem azt, hogy az oldaluk Internet Explorerben jól nézzen ki, ezek a lapok azonban a szabványos IE8-ban nem, vagy rosszul lennének láthatóak. Ekkor segít az IE7 emuláció.

A webfejlesztőknek elég a korábbi weboldalaikba egy taget elhelyezniük, amely az IE8-at IE7-módba kapcsolja, vagyis a felhasználónak semmit sem kell tennie annak érdekében, hogy minden weboldalt úgy lásson, ahogy a tervezői megálmodták. Persze a felhasználó is válthat a módok között, ha úgy akarja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.