Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 6. 13:27

Kimondottan netbookokra szánt Linux-disztribúciót mutatott be az Ubuntu

Kimondottan a kis méretű, olcsó, merevlemez helyett flash memóriával szerelt netbookok népszerűségét kívánja meglovagolni az Ubuntu a Netbook Remix nevű disztribúciójával, amelyet ezekre a gépekre szán.

[HWSW] Kimondottan a kis méretű, olcsó, merevlemez helyett flash memóriával szerelt netbookok népszerűségét kívánja meglovagolni az Ubuntu a Netbook Remix nevű disztribúciójával, amelyet ezekre a gépekre szán.

A Canonicaltól szokatlan módon a Remix nem lesz az internetről letölthető, a disztribúciót csak a hardvergyártók kapják meg, akik előre telepíthetik a gépeikre. Az Ubuntu Linux Desktop és a Netbook Remix közötti legfontosabb különbség, hogy az utóbbit az Intel Atom processzoraira és flash memóriáról történő működésére optimalizálták. A Canonical több szoftverfejlesztő céggel is szorosan együttműködik annak érdekében, hogy biztosítsák az alkalmazások hibátlan futását a Netbook Remixen.

Az aprócska PC-kre szánt Remixben a desktopot az ún. "Launcher" váltotta fel, amely lényegében a programokat és a kedvenc weboldalat egyaránt tartalmazó menü -- felépítésében hasonló az ASUS Eee PC kezelőfelületéhez. A nagy méretű gomboknak és ikonoknak köszönhetően a Launcher még a kisebb méretű kijelzőkön is jól látható, egyszerűen használható -- az első tesztek szerint a feliratok még kicsik, de ezen könnyű változtatni. A Remix felületének másik fontos eleme, hogy az összes ablak folyamatosan meg van nyitva, köztük fülekkel lehet váltogatni.

Az Ubuntu Netbook Remix a Canonical és az Intel együttműködésének eredményeképp jöhet létre. A két cég közreműködésével még tavaly indult el a Mobil kezdeményezés, amelynek célja a Linux kernel, illetve a kezelőfelületet, a médialejátszó keretrendszer, a böngésző, valamint a beágyazott Linux-imagekezelő eszközök portolása az Intel Atom processzoros környezetbe.

"A célunk nagyszerű felhasználói élmény biztosítása úgy, hogy közben a készülékgyártók egyszerűen és költséghatékonyan tudják termékeiket a fogyasztói piacra juttatni" -- mondta Mark Shuttlewoth, az Ubuntu Linux mögött álló Canonical vezetője. "Az Ubuntu rövid idő alatt átformálta az asztali Linuxról alkotott képet. Nagyon sokan lesznek, akik az ilyen eszközökön találkoznak először a Linuxszal, ezért a Canonicallal való együttműködés, a mi kezelőfelületünk használata és a Moblin projekt eredményeinek beépítése a legjobb annak biztosítására, hogy a netbookok sikeresek legyenek."

A tajvani Computexen számos Atom-alapú netbookot állítottak ki a gyártók. A tervek szerint az Ubuntu Netbook Remixet futtató eszközök már az idén a boltok polcaira kerülhetnek, 300-500 dollár közötti áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról