Szerző: Ady Krisztián

2008. június 4. 10:28

Első benyomások az Invitel IP-televíziós szolgáltatásáról

Két héttel a csendes indulást követően nyomogathattuk egy kicsit az InviTV IP-televíziós szolgáltatáshoz tartozó vevőkészülék távkapcsolóját az Invitel váci Telepontjában megrendezett sajtóeseményen. Benyomásunk vegyes: a képminőség a T-Home TV indulását idézi, a doboz sebességén és kezelhetőségén pedig várhatóan javítanak majd.

[HWSW] Két héttel a csendes indulást követően nyomogathattuk egy kicsit az InviTV IP-televíziós szolgáltatáshoz tartozó vevőkészülék távkapcsolóját az Invitel váci Telepontjában megrendezett sajtóeseményen. Benyomásunk vegyes: a képminőség a T-Home TV indulását idézi, a doboz sebességén és kezelhetőségén pedig várhatóan javítanak majd.

Több mint százezer háztartásban

Az InviTV jelenleg három-az-egyben, tehát telefont, internetet és tévézést nyújtó Invitel Trió csomagokban fizethető elő. Zsembery György, az Invitel kereskedelmi igazgatója kiemelte, hogy nem készülnek országos, nagy kampányra -- ez nem is lenne logikus --, inkább azokat az előfizetőket keresik meg közvetlenül, ahol valóban elérhető a szolgáltatás. Ez több mint százezer háztartást jelent, körülbelül ennyi inviteles telefon-, vagy internetelőfizetőnél alkalmas a rézdrót az elegendő, minimálisan 6-7 megabit/s-os sávszélesség nyújtására.

A szolgáltatást elsőként Javorniczky Áron, szolgáltatásért felelős vezető mutatta be. A Motorola korszerű, ám kissé lassúcska doboza HDMI-kimenettel is rendelkezik, és akár HD-felbontású adások közvetítésére is képes lesz -- várhatóan az ősz folyamán. A szakember kérdésünkre elárulta, hogy a doboz reakcióideje a következő hónapokban jelentősen javulni fog a programozási nyelv megváltoztatásának köszönhetően, illetve egy-két nem éppen logikus megoldásán is -- ilyen például a "tegnap tévéje" felvételek körülményes lejátszása -- finomítanak majd.

InviTV
Zsembery György, az Invitel kereskedelmi igazgatója

Merevlemez nélkül

A szolgáltatás a TVnet TVtévé közel két évvel ezelőtt bemutatott internetes tévéjére hasonlít a szolgáltatóoldali videorögzítés, illetve a korábbi tévéadások egy-, vagy többnapos újravetíthetőségével. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó dobozában nincs merevlemez, a rögzíteni kívánt műsorokat a szolgáltató szervere az előfizetési csomagtól függően 5-10 óra terjedelemben tárolja el. Ez jelentős sávszélességet spórol a cégnek -- hiszen így egy dobozhoz csupán egy adást kell eljuttatni --, ugyanakkor a csatornák egy részénél a jogtulajdonos egyszerűen nem engedélyezi a szolgáltató oldali felvételt, így csak otthoni DVD-, vagy merevlemezes rögzítővel oldhatjuk meg ezt a kérdést.

Javorniczky Áron szerint a csatornák szerencsére egyre engedékenyebbek, jelenleg az összesen elérhető 73 csatorna körülbelül harmadánál biztosított a korábbi műsorok megtekintésének lehetősége, ha tehát lemaradtunk a tegnap esti filmről, vagy híradóról, azt egy, vagy három napon belül -- ez is csatornától függ -- pár gombnyomással bepótolhatjuk. A tv2 például egy három napig engedi műsorait visszanézni, míg mások esetleg csak egyetlen napra engedélyezik ezt a lehetőséget.

[+] Elsőként próbálhattuk ki a műholdas Hello HD szolgáltatást

Villanyon is

Az InviTV a lakásban két egységből áll, melyet ingyenesen biztosítanak és szerelnek fel: az ADSL-modemet és internetes telefont is biztosító Tilgin Vood 452w media gateway 802.11b-s Wi-Fi-kapcsolódást is nyújt, ehhez kapcsolódik Etherneten keresztül a Motorola set-top-box. Amennyiben nem szeretnénk kábelezni a tévéig, a szolgáltatótól havi 400 forintért egy -- pontosabban kettő -- powerplug eszköz is bérelhető, mely az átjárót és a vevőkészüléket az áramhálózaton keresztül köti össze.

InviTV

Hasonló készülékeket a HWSW is tesztelt nem túl jó tapasztalattal. Kérdésünkre Javorniczky elárulta, hogy alaposan tesztelték ezt a megoldást, mely során teljesen megbízhatónak és megfelelő sávszélességűnek bizonyult, ezért merik az előfizetőknek is ajánlani.

Egy ADSL-vonalon legfeljebb két set-top-box üzemeltethető egymás mellett, egymástól függetlenül, a második vevőberendezésért pedig bérleti díjat kell fizetni. Ehhez a második set-top-boxhoz azonban plusz sávszélességre van szükség, a tartalékok miatt legalább 10 megabitet kell tudnia az előfizető vonalának.

[+] Megnéztük a UPC digitális és nagyfelbontású csatornáit is

Javulhat

A távirányítót kézbe kaparintva sajnos csak gyors benyomásokat szerezhettünk. A Motorola set-top-box kicsit lassan reagált a gombnyomásokra, a felület pedig meglehetősen elnagyoltnak tűnik a konkurens szolgáltatásokhoz, a T-Home TV-hez, vagy a digitális UPC dobozok felületéhez képest, ezen azonban a szolgáltató még javíthat. A képet MPEG4 kódolással továbbítják, minősége a T-Home TV első próbaidőszakát idézi, ezen az enkóderek finomhangolásával még jelentősen módosíthat az Invitel is. Javorniczky elmondta, hogy gondolkoznak a tegnap tévéjében elérhető műsorok saját, lényegesen jobb minőséget nyújtó feldolgozásán is.

A műsorújság adatait a T-Home TV-hez hasonlóan a port.hu szolgáltatja, így részletes leíráshoz juthatunk szinte minden adónál, minden adáshoz. Ezeket az információkat valóban újságszerűen is megjeleníthetjük a kép jobb oldalán. Az elektronikus műsorkalauz kategóriákra bontva is kérhető, a felhasználószintű, átrendezhető csatornalista pedig már itt is megjelenik a Hello HD dobozához hasonlóan, kombinálva a gyerekzárral és a korhatárbesorolás korrekt kezelésével.

Az InviTV elvárt és ígéretes kezdeményezés, melyet a cég saját állítása szerint nyolc hónapja tesztel előfizetőknél. Főleg azért, mert elég jó áron érhető el triple play szolgáltatásként szinte a teljes Invitel-területen, jelenleg 140 településen. A cég dolgozik azon is, hogy T-Com területen is nyújthassa szolgáltatásait, amivel még több előfizetőt gyűjthet majd. Már csak az a kérdés, hogy maguk az előfizetők hogyan fogadják az újszerű technológiát, nem okoz-e csalódást a vállalatnak -- a T-Home TV-hez hasonlóan -- az előfizetői szám bővülésének aránya, ez azonban a jövő zenéje.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról