Szerző: Bizó Dániel

2008. június 3. 14:58

Vodafone: a mobil internet kiszorítja a vezetékest

Hatalmas előrelépést tett mobil internetszolgáltatás terén a Vodafone az elmúlt évben, mondta el Beck György vezérigazgató egy hazai sajtótájékoztatón, aki szerint a terület robbanásszerű növekedése ellenére is egyre olvad a fogyasztók költésének reálértéke.

[HWSW] Hatalmas előrelépést tett mobil internetszolgáltatás terén a Vodafone az elmúlt évben, mondta el Beck György vezérigazgató egy hazai sajtótájékoztatón, aki szerint a terület robbanásszerű növekedése ellenére is egyre olvad a fogyasztók költésének reálértéke.

Gyors fejlesztések

A vállalat pénzügyi teljesítményével és stratégiájával kapcsolatos konferencián Beck elárulta, hogy 2007 és 2008 áprilisa között 135-szörösére ugrott a Vodafone hálózatán forgalmazott napi adatmennyiség, a forgalomban lévő 3G/HSDPA eszközök száma pedig többszörösére. "A tavalyi évet úgy kezdtük, hogy néhány városban volt 3G-hálózatunk", mondta Beck, majd július elsejével indult meg a HSDPA-szolgáltatás elsőként, és a Vodafone rohamléptékben kezdte meg felzárkózását versenytársaihoz, amit a Huawei infratrukturális beszállítóként történő bevonása is segített a Nokia Siemens Networks mellé.

A Vodafone lényegében egy év alatt jelent meg több mint 100 új településen, így mára 120 helyen szolgáltat 3G/HSDPA elérést, a nyári szezonra pedig például a Balaton partvidékét teljesen lefedi. A Vodafone kitűzött célja, hogy piacvezető legyen a mobil adatátvitel terén, melyet már tavaly októberben zászlajára tűzte a cég. "Célunk, hogy mobil adatátvitel terén elsők legyünk. Semmi okunk, hogy le legyünk ambiciózusak. Ennek a célnak rendelünk alá mindent" -- fogalmazott akkor Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki igazgatója. A vállalat nem kívánta meghatározni, mekkora összegeket emészt fel éves szinten a 3G/HSDPA hálózat fejlesztése, Beck mindössze annyit közölt, sokmilliárd forintról van szó.

Beck ismét hangot adott azon véleményének, hogy a hanghívásokat követően a mobilhálózatok az adatátvitel terén is kikezdik a vezetékes hozzáférések pozícióit, és a mobil internet megkezdi a jelenlegi vezetékes szélessávú kapcsolatok kiszorítását. Ezt alátámasztandó a vezérigazgató elárulta, hogy a hálózatra kapcsolódók nagy része asztali gépen és kifejezetten otthon használja a mobil internetet, és az otthoni felhasználást mutatja az is, hogy a forgalom az esti órákban csúcsosodik ki, nem napközben.

A jövő: mobil szélessáv 900 MHz-es hálózaton

Régóta várt áttörést eredményezhet a mobil szélessávú lefedettségben, ha a korábban kizárólag hangívásra alkalmazható 900 megahertzes tartományt a hatóságok felszabadítják adatátviteli szolgáltatásokra is. A Vodafone Tószegen indította el kísérleti jelleggel 900 megahertzes HSDPA-szolgáltatását, ahol semmilyen szélessávú netelérés nincs, majd az itt felhalmozott tapasztalatokat követően kezdeményezik a hatósági engedélyezést. "900 megahertzen sokkal hatékonyabb lehetne szolgáltatni mobilinternetet" -- fogalmazott Beck.

"Remélni tudjuk, hogy előbb-utóbb a hatóság engedélyt ad mobil adatátvitelre. Jónéhány országra használják már ezt a sávot". Hozzátette, még 5,5 millió digitális írástudatlan van Magyarországon, az eszközök megvannak, mindössze a hatósági engedély kell. Véleménye szerint a következő hónapok során elindulhat ez a folyamat, így jövőre megkezdődhet a 900 megahertzen üzemelő HSDPA-hálózatok kiépítése. Úgy véli, bár a 900 megahertzes tartomány sokkal gazdaságosabb a vidéki települések lefedésére, a szolgáltatók a verseny miatt nem játszhatnak kivárásra, mert elmegy mellettük a piac, és a jelenlegi 50-60 százalék közötti lakosságra vetített lefedettség 70 százalékot is elérheti a jelenlegi, 2,1 gigahertzes tartományban üzemelő eszközökkel.

A jövő: LTE, WiMAX

Bár pontos számokat nem szívesen közölnek, a mobilszolgáltatók Magyarország legnagyobb internetszolgáltatói közé számítanak. A Magyar Telekom 2007-es pénzügyi jelentésében 152 ezer mobil szélessávú előfizetőről és 53 százalékos lakosságra vetített lefedettségről számolt be a T-Mobile részéről, ami a piac jelenlegi nagyságát egyértelműen 300 ezer előfizetés fölé teszi. A hálózatok további bővítésével kapcsolatban Beck elárulta, cége nyitott a különféle technológiákra, így a HSPA-hálózatfejlesztéseket követően a jelenlegi technológiai alapokra építkező, ezért viszonylag tőkebarát LTE (Long Term Evolution) mellett a WiMAX is opcióként szerepel, melynek hazai tendereztetésre jövőre esedékes. Az LTE segítségével akár 200 megabites álló, 50 megabites gyorsmozgású letöltési sebesség, valamint több 10 megabites feltöltési sávszélesség is elérhető másodpercenként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról