Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 2. 14:55

A Microsoft idejekorán megkezdi a driverek tesztelését a Windows 7-tel

Egy, a Microsoft weboldalán elérhető dokumentum szerint a Windows 7 első bétájának megjelenését követően csak azok a meghajtóprogramok kaphatnak Windows Vista logót, amelyeket a fejlesztők a 2010-re ígért operációs rendszerrel is leteszteltek.

[HWSW] Egy, a Microsoft weboldalán elérhető dokumentum szerint a Windows 7 első bétájának megjelenését követően csak azok a meghajtóprogramok kaphatnak Windows Vista logót, amelyeket a fejlesztők a 2010-re ígért operációs rendszerrel is leteszteltek.

A redmondi cég ezzel lényegében rákényszeríti a hardvergyártókat, hogy a meghajtóikat idejében elkezdjét tesztelni az új operációs rendszerrel, de jó okkal: a korai teszteléssel az esetleges problémák hamarabb felszínre kerülhetnek, és a hardvergyártók még azelőtt kijavíthatják őket, hogy a Windows 7 megjelenne. "A vásárlóknak szüksége van arra, hogy bizonyosságot szerezzenek [...] arról, hogy a hardverek a frissítés után is teljesen működőképesek" -- olvasható a dokumentumban. Az eredmények beküldése "lehetővé teszi a Microsoft és a partnerek számára, hogy kiértékeljék az eredményeket és [...] kijavítsák a hibákat az új operációs rendszerben és a hardverekben."

A Microsoft utolsó asztali Windowsainak fogadtatását rendre beárnyékolta a szegényes driver-ellátottság. Emlékezetes, hogy a Windows Vistát megelőzően a Windows XP és a Windows 2000 is a (jó minőségű) meghajtóprogramok hiányával küzdött. Sokan azért nem váltottak át az új operációs rendszerekre, mert a kedvenc hardvereikhez egyáltalán nem volt driver, akik pedig átváltottak, gyakran szembesültek a meghajtók hiányosságaival, így a véleményformáló geekek, az első fecskék sokszor kedvezőtlen tapasztalatokat szereztek.

A Windows Vista egyik fontos újdonsága volt a drivermodell megváltoztatása, a meghajtók a nagyobb biztonság és stabilitás érdekében részben átkerültek kernelmódból felhasználói módba. Ez a változás azonban úgy tűnik, túl nagy falatnak bizonyult a driverfejlesztők számára, a grafikus meghajtókkal kapcsolatban legalábbis számos probléma merült fel. Egy, a Microsoft ellen indított perben benyújtott dokumentumokból kiderült például, hogy 2007-ben a redmondi céghez beérkezett logok alapján a Vista-fagyások több mint negyedét az NVIDIA grafikus chipekhez kiadott meghajtók okozták. A második legtöbb problémát (18%) a Microsoft által írt eszközmeghajtók okozták, a harmadik legtöbb lefagyásról az AMD (ATI) driverei tehetnek.

Certified for Windows VistaA Microsoft ennek a jelenségnek igyekszik elébe menni a Windows Hardware Logo program megváltoztatásával. Az a cég, amely nem küldi el a Windows 7 bétával lefolytatott tesztek eredményeit a Microsoftnak, nem használhatja a "Certified for Windows Vista" emblémát sem. Mivel a Windows 7 megjelenéséig még legalább másfél év van hátra, a redmondi cég és a hardvergyártó partnerek közös erőfeszítéssel elvileg elérhetik azt, hogy az új operációs rendszer megjelenésekor ne a driverek hiányáról, rossz minőségéről szóljanak a hírek.

A Windows 7-tel kapcsolatban egyelőre igen kevés információ áll rendelkezésre, azt sem tudni, az első béta mikor érkezik -- a HWSW úgy tudja, akár már idén megjelenhet. Az új operációs rendszer a Windows Server 2008 továbbfejlesztett kernelére fog épülni, a meghajtóprogramok és alkalmazások kompatibilitása azonban megmarad, így a Vistához kiadott szoftverek és driverek ugyanúgy működnek a Windows 7-en is -- mondta nemérigben egy interjúban Steven Sinofsky, aki a Windowsok fejlesztését irányítja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

10

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.