Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 2. 13:18

Böngészőből is elérhetőek a Sysinternals segédprogramok

A Microsoft online is elérhetővé tette a népszerű Sysinternals diagnosztikai szoftvereit, így a felhasználók már akár telepítés nélkül, böngészőből is igénybe vehetik a segédprogramokat, amelyek némelyike nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hibakeresésnél igazán mélyen belássunk egy Windowst futtató gép lelkébe.

[HWSW] A Microsoft online is elérhetővé tette a népszerű Sysinternals diagnosztikai szoftvereit, így a felhasználók már akár telepítés nélkül, böngészőből is igénybe vehetik a segédprogramokat, amelyek némelyike nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hibakeresésnél igazán mélyen belássunk egy Windowst futtató gép "lelkébe".

A Sysinternals csomagban több mint 70 különféle diagnosztikai szoftver található, amelyek 2006 közepén, a programokat fejlesztő Winternals Software felvásárlásával kerültek a redmondiak birtokába. Bár az ügylettel a Winternals ingyenes és fizetős szoftverei, valamint a Sysinternals weboldalon található kiterjedt fórum is a Microsoft tulajdonába kerül, a vállalat mégsem ezek miatt hajtotta végre a felvásárlást, hanem hogy megszerezze a Winternals társalapítóját, a széles körben ismert és elismert szakembert, Mark Russinovichot, aki a lehető legmagasabb műszaki pozícióban, "technical fellow"-ként csatlakozott a céghez.

A Sysinternals segédprogramjai közül a legnépszerűbb talán a Process Explorer, ami a Windowsba épített feladatkezelőnél sokkal részletesebb áttekintést ad a gépen futó programokról, feladatokról és szolgáltatásokról illetve a Process Monitor, ami azt mutatja meg, hogy az egyes programok pontosan mit is csinálnak -- ez főleg kártevők felderítésénél lehet hasznos. Mark Russinovichnak annak idején nagy segítségére volt, hogy leleplezze a Sony másolásvédelmet biztosító rootkitjét.

A felhasználók mostantól a \live.sysinternals.comtoolsnév parancs beírásával egyből elindíthatják a kívánt segédprogramot, nem szükséges letölteni és telepíteni őket. Ha valaki nem pontosan emlékszik a programok nevére, a live.sysinternals.com oldalon megtalálja őket, és le is töltheti a legfrissebb verziókat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról