:

Szerző: Bizó Dániel

2008. május 13. 14:59

Újra elérhetőek az AMD energiahatékony négymagos Opteronjai

Nagyjából egy hónappal azt követően, hogy bejelentette négymagos Opteronjainak széleskörű hozzáférhetőségét, az AMD az alacsony fogyasztású, energiahatékony változatokat is újra piacra dobja.

[HWSW] Nagyjából egy hónappal azt követően, hogy bejelentette négymagos Opteronjainak széleskörű hozzáférhetőségét, az AMD az alacsony fogyasztású, energiahatékony változatokat is újra piacra dobja.

Mától öt energiahatékony, vagyis HE (High Efficiency) jelzésű négymagos Opteron modell vált hivatalosan is elérhetővé. Az Opteron 2344 HE, 2346 HE és 2347 HE modellek rendre 1,7, 1,8 és 1,9 gigahertzen üzemelnek, elektronikai keretük 68 watt, míg az AMD szerint átlagosan 55 wattot emésztenek el legfeljebb számításintenzív terhelés alatt is. A kétutas szerverekbe szánt 2300-as sorozat mellett a többutas rendszerekbe szánt 8347 HE és 8346 HE modellek is újra rendelhetőek. Mint arról a HWSW is több alkalommal beszámolt, az AMD a Barcelona kódnéven ismert négymagos Opteronok kereskedelmi szállításait kénytelen volt felfüggeszteni egy későn felfedezett hiba miatt, mely igen alacsony valószínűséggel bekövetkező helyzetekben ugyan, de adatsérüléshez vagy rendszerlefagyáshoz is vezethetett.

Az AMD ezeket a chipeket kifejezetten nagysűrűségű rack vagy blade környezetekbe szánja, ahol erősen korlátozott az egy-egy számítógépre jutó hűtési teljesítmény, valamint jelentős költségtétellé nőtte ki magát az energia. A HE Opteronok az Intel alacsony feszültségű Xeonjaival versenyeznek, melyek termikus kerete 50 watt, és a szegmens zászlóshajója a 2,5 gigahertzes L5420, mely főleg az Intel 45 nanométeres gyártástechnológiájának köszönhetően élvez némi műszaki előnyt papíron -- rendszerszinten ugyanakkor ez a különbség akár előjelet is válthat a futtatott kódtól függően.

Hogy versenyképesebbé tegye jelölését, az AMD a négymagos Opteron premierjével vezette be az úgynevezett average CPU powert, vagyis ACP címkét. Az ACP-t empirikus adatok alapján határozza meg a cég, többek között TPC-C, SPECCPU, SPECjbb és STREAM tesztek futtatásával. Az ACP közelebb áll az Intel metodikája alapján meghatározott TDP-hez abban, hogy empirikus adatokat gyűjt elektronikai küszöbszámok megadása helyett, ugyanakkor átlagolásának köszönhetően már alacsonyabb számokat is mutat egyúttal. A 120, 95 és 68 wattos TDP-osztályai rendre 105, 75 és 55 wattos ACP-osztályoknak felelnek meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.