Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 9. 08:54

Történetének legjobb első negyedévét zárta az NVIDIA, de a tőzsde nem volt elégedett

Történetének eddigi legjobb első negyedévét zárta az NVIDIA, a cég az április 27-én véget ért három hónap során 42 százalékkal több grafikus chipet adott el, mint egy évvel korábban. A nyereség azonban elmaradt a felfokozott várakozásoktól, a tőzsde idegesen reagált, de aztány megnyugodott.

[HWSW] Történetének eddigi legjobb első negyedévét zárta az NVIDIA, a cég az április 27-én véget ért három hónap során 42 százalékkal több grafikus chipet adott el, mint egy évvel korábban. A nyereség azonban elmaradt a felfokozott várakozásoktól, a tőzsde idegesen reagált, de aztány megnyugodott.

Az NVIDIA első negyedévben bevétele 1,15 milliárd dollárt tett ki, szemben a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 844 millióval. A 37 százalékos bevételnövekedés mellett a nettó profit 34 százalékkal ugrott meg, így elérte a 176,8 millió dollárt, azaz részvényenként 30 centet. Az egyszeri tételeket kiszűrve az NVIDIA profitja részvényenként 36 centet tett ki, miközben az elemzők 38 centet vártak.

A bejelentést követően a részvényesek szabadulni kezdtek a papírjaiktól, mire az NVIDIA árfolyama 8 százalékos zuhant, azonban később magához tért, amikor a vállalat bejelentette, hogy a jelenlegi negyedév csupán a szokásos piaci szezonalitás miatt lesz gyengébb az elsőnél. Marvin Burkett pénzügyi vezér szerint a második negyedévben 1,1 milliárd dollár körüli bevétel várható. A kereskedés utáni órákban az NVIDIA részvényárfolyama végül 2,8 százalékkal gyengült.

A Jon Peddie Research szerint az első negyedévben a gyártók 95 millió PC-s grafikus chipet szállítottak le, ami 20 százalékos növekedés éves szinten. Alaplapi chipkészletbe integrált megoldásainak köszönhetően továbbra is az Intel a piacvezető, ráadásul 4 százalékponttal 42,7 százalékra növelte részesedését egy év alatt. Szintén növelte szeletét az NVIDIA, mely 32,7 százalékkal kaparintotta meg a második helyet. Az AMD szállításai gyakorlatilag stagnáltak, így a cég 3,3 százalékpontot vesztve 18,6 százalékot ért el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról