:

Szerző: Bizó Dániel

2008. április 29. 16:09

Körvonalazódnak az AMD 2008-as desktop tervei

[Digitimes/HWSW] Két 45 nanométeres Phenomot kíván piacra dobni idén az AMD, írja alapgyártói forrásokra hivatkozva a Digitimes. A jelenlegi változatokhoz képest számottevő változást a magasabb órajel és energiahatékonyság, és a jelentősen megnövelt L3 cache hoz majd.

[Digitimes/HWSW] Két 45 nanométeres Phenomot kíván piacra dobni idén az AMD, írja alapgyártói forrásokra hivatkozva a Digitimes. A jelenlegi változatokhoz képest számottevő változást a magasabb órajel és energiahatékonyság, és a jelentősen megnövelt L3 cache hoz majd.

A Deneb kódnéven ismert chipek, melyek már az IBM-mel közösen kifejlesztett immerziós litográfiai eljárást alkalmazó gyártástechnológiával készülnek, várhatóan 2,5-2,8 gigahertzes órajelet érnek el idén 95 wattos keretből. Az AMD január eleje óta rendelkezik 45 nanométeres prototípus processzorokkal, melynek azóta a validációja folyik, a partnerek részére pedig várhatóan augusztus-szeptember magasságában küldi ki a vállalat a tesztpéldányokat -- így év végére lesz megvásárolható legkorábban, a jelenlegi elképzelések alapján novemberben.

A 45 nanométeres chipek a 65 nanométeres implementációval 2 megabájt L3 cache-ével szemben 6 megabájtot integrál, ami jól cache-elhető kódok esetén jelentősen gyorsulást eredményezhet, és kifejezetten kedvező többutas szerverfeladatok számára. Ettől eltekintve valószínűleg minimális változásokat hoznak az új processzorok, ami egyúttal feltétele is annak, hogy egy rövid tesztelési fázist követően még év vége előtt megjelenhessenek a piacon -- ideális esetben vélhetően legkorábban októberben. Mario Rivas, az AMD processzorokért és chipsetekért felelős alelnöke úgy fogalmazott, a 45 nanométeres chipek egy C-revíziónak tekinthetőek. A 45 nanométeres chipek magjai szinte egyszerű optikai zsugorítás képét mutatják.

Balra a Barcelona (65nm), jobbra a Shanghai (45nm) egy magja

A Digitimes a HWSW értesüléseivel egybevágóan júniusra várja a magasabb, 2,6 gigahertzes órajelű 65 nanométeres Phenom X4 9950 érkezését, mely 125 wattos elektronikai kerettel rendelkezik majd. A 95 wattos mainstream osztályban a vállalat az év közepe tájékán kezdi meg a 2,4 gigahertzes 9750-esek szállításait, a kifejezetten energiahatékony, 65 wattos három- (Toliman) és négymagos (Agena) Phenomok megjelenése pedig a harmadik negyedévtől esedékesek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.