Szerző: zsozso

2000. július 7. 12:53

AMD K6-2 es Win95

    -----Eredeti üzenet-----
    Feladó:	hi [SMTP:hi@garant.ro]
    Küldve:	2000. július 5. 7:13
    Címzett:	zsozso@hwsw.hu
    Tárgy:	AMD K6-2 es Win95
    
    Szia Zsozso !
     
    
    Lehet idejar, lehet nem, de van egy erdekes problemam : (lehet nem csak nekem...) Bizonyara mindenki emlekszik arra a hibajavito "patch"-re amely az AMD K6-2 300 Mhz-nel nagyobb procik mukodeset lett hivatva biztositani, abban az esetben, ha valaki meg mindig a Windows 95-ot hasznalna. A tenyallas az, hogy meg mindig eleg sokan vannak, akik inkabb a Win95-nel maradnak, leven, hogy a Win95-nek joval kisebbek az igenyei. Nos, a szomoru az, hogy ha valaki megprobalja pl. egy 450 vagy annal nagyobb orajelu AMD K6-2 procival futtatni a Win95-ot akkor a "Device IOS failure" hibauzenet fog jelentkezni, ha nemis minden esetben, de az esetek 2/3-ban szinte biztos. Megjegyzendo, hogy az utolso elerheto patch az AMD eloirasai szerint fel lett telepitve a gepre, es ha ugyanezen processzorokat csak 400 Mhz-en vagy ennel kevesebb orajelen mukodtetjuk, akkor minden vigan megy. A dolog pikanteriaja az, hogy irtam az AMD-nek, akik eleinte ilyen-olyan hutesi problemara probaltak terelni a dolgot, mignem vegul ezt a valaszt kaptam:

    " Dear Customer, well usually the IOS error is related to the timing issue if you use Win95 (such timing issue is not present if you use Win98) or with a thermal problem. However you have to consider that Win98 is a different operative system, therefore it uses the resources in a different way and then the drivers are more updated than the drivers you find in Win95. Therefore it is even possible that your problem was related to ones of these two above mentioned problems. However if, as you see, Win98 has no problem, I advice you to use this more recent operative system."

    Nem fordítom le teljesen, lényeg a lényeg: a válasz szerint több oka is lehet annak, hogy Win95 alatt ezt a hibát írja. Ezek közül a hardware probléma valószínűleg kizárható, mert Win98 alatt hibátlanul megy. Átvágva a gordiuszi csomót a javaslat szerint használjak Win98-at. Megjegyzendo, hogy engemet a problema a Windows 95-re erint, es nem szandekszom atterni ebben az estben a Windows 98-ra, ahol termeszetesen problemamentes a dolog. Namarmost, ki a ludas az AMD, a Microsoft, vagy netalan en, hogy meg mindig ilyen maradi vagyok ?

      Udv, Hodor Istvan
Nem egyedi a problémád, ugyanis teszőleges >=300MHz proci DOS, vagy DOS prompt alatt, TURBO PASCAL-ban írt programokkal (illetve asszem minden Borland-os EXE-re igaz), VAGY régi Clipper EXE-kel "Integer Divided by Zero) hibaüzenettel elszállt. Ugyanezek a programok tetszőleges frekvenciájú Cyrix procikkal is ugyanezt művelték.

Innen jön a saját verzióm, ami egy kicsit fikció. Aki esetleg biztos forrásból ismeri a valós okot, ossza meg velünk. Tehát: Valószínűleg, -- és ezt erősíti az AMD-s levél "IOS error is related to the timing issue" -- valamiféle időzítési egyeztetéshez egy ún várakozó, ( másnéven késleltető) ciklust futtat le, és a rendszerórából kiolvassa az eltelt időt. Viszont, ha a proci elég gyors és a ciklus ehhez túl rövid, s 1/17s-nél gyorsabban fut le, akkor egy nagy nullát ad vissza. Aztán, ha ezzel a nagy 0-vál elosztanak egy tetszőleges számot, akkor bizony nagy gáz baj van. A Cyrixoknak van egy un. "Branch Prediction" ugrás előrejelzés funkciója, mely segítségével ki tud optimalizálni dolgokat, pl. üres ciklusokat. Ez pedig közel 0 idő alatt meg is történik. Tehát, ha alibi várakozó ciklust írtak az időzítéshez, akkor ezt a Cyrix (s azóta már majdnem mindegyik újabb proci) kioptimalizálja. Hogy a Win98 mit csinál, vagy mit nem csinál, nem tudom. Pletykák szerint az egyre újabb Windows-zos oprendszerekbe egyre nagyobb késleltető ciklusok vannak beleépítve, hogy nehogy legyen valami értelme a gépfejlesztésnek:) Persze ez megint egy másik story... Hogy ki a ludas?? Nem tudom, lehet, hogy mindenki, de a Matyi biztosan:)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról