Szerző: Bányai György

2008. április 18. 16:19

A Toshiba frissített noteszeiben a HD-DVD meghajtókat mezei DVD-írók váltják

A Toshiba frissített Qosmio és Dynabook sorozatain, az új modellek a korábbi HD DVD meghajtótól eltérően egyszerű DVD-íróval kerülnek a boltok polcaira.

[HWSW] A Toshiba frissített Qosmio és Dynabook sorozatain, az új modellek a korábbi HD DVD meghajtótól eltérően egyszerű DVD-íróval kerülnek a boltok polcaira.

Az optikai formátumháború a HD DVD szabványra és magára a Toshibára nézve is vereséggel zárult, melynek hatására a gyártó teljesen kivonult az addig dédelgetett megoldás mögül. Ez jelenlegi termékein is érződik, legújabb noteszgépei a korábbi HD DVD meghajtók helyett teljesen megszokott, vagy fogalmazhatunk úgy is, leváltandó DVD-íróval kerülnek forgalomba.

Az új noteszgépek közül az 1352 eurós Qosmio F40 a legdrágább modell, DVD-író mellett HDMI kimenetet kínál a Core 2 Duo processzor köré épülő, két gigabájt memóriával és 160 gigabájtos merevlemezzel ellátott, 15,4 hüvelykes, szélesvásznú kijelzővel szerelt készülék. Ár tekintetében a Qosmio F40-et követi az 1230 eurós Dynabook CX, amelytől az alap jellemzőiben csak a 13,3 hüvelykes kijelzőjében és külső megvalósulásában tér el.

Qosmio F40

A Dynabook AX és TX azonos, 15,4 hüvelykes kijelzőt tartalmazó gépházban tálalják a tartalmat, előző 922 eurós árért Celeron 550 processzort, két gigabájt memóriát, valamint 160 gigabájtos merevlemezt tartalmaz a DVD-író és a HDMI kimenet mellett. Az erősebb, egyben drágább, 1100 eurós testvér a kisebbtől 2,1 gigahertzes Core 2 Duo processzorában és 200 gigabájtos merevlemezében tér el.

A HD DVD gyors eltűnésével elhárul az akadály a Sony által vezetett Blu-ray csoport elől, hogy teljes erővel a DVD-t felváltani igyekvő HD-formátum népszerűsítésére összepontosítson. A feladat ugyanakkor továbbra sem egyszerű, ugyanis a vállalatoknak meg kell győznie a vevőket, hogy miért ruházzanak be új készülékekbe és filmekbe, amiben az árak leszorítása döntő szerepet fog játszani. Eközben a Blu-raynek versenyt kell futnia a szélessávú kapcsolatok terjedésével és gyorsulásával egyre nagyobb teret nyerő online terjesztéssel szemben is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.