:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 17. 14:01

Biztonsági termékek új generációja a Microsofttól: jön a Stirling

A múlt heti RSA Conference 2008 rendezvényen a Microsoft bejelentette a Forefront biztonsági termékcsalád új tagjainak elérhetőségét -- egyelőre nyilvános bétaverzió formájában. Az újdonságként megjelenő, egyelőre Stirling kódnéven fejlesztett szoftver egy központi felügyeleti eszköz a Forefront csomaghoz, amellyel a Microsoft biztonsági termékei egy felületen kezelhetők. A termékek végleges verziója a jelenlegi tervek szerint 2009 első felében jelenik meg.

[HWSW] A múlt heti RSA Conference 2008 rendezvényen a Microsoft bejelentette a Forefront biztonsági termékcsalád új tagjainak elérhetőségét -- egyelőre nyilvános bétaverzió formájában. Az újdonságként megjelenő, egyelőre Stirling kódnéven fejlesztett szoftver egy központi felügyeleti eszköz a Forefront csomaghoz, amellyel a Microsoft biztonsági termékei egy felületen kezelhetők. A termékek végleges verziója a jelenlegi tervek szerint 2009 első felében jelenik meg.

A Microsoft biztonsági erőfeszítései a "Dynamic Response" vízió köré csoportosulnak, amelynek lényege, hogy a központilag felügyelt, de mégis különálló védelmi termékek képesek egymással kommunikálni és akár a teljes IT-infastruktúrán átnyúlva automatikusan reagálni az egyes fenyegetésekre. A redmondi cég szerint ez segít a szervezeteknek abban, hogy proaktívan védekezzenek, illetve ha már megtörtént a baj, sokkal gyorsabban tudnak reagálni.

Microsoft Dynamic Response

A Stirling lényege, hogy a segítségével a Forefront biztonsági termékek felügyelete, beállítása egy központi felületen történhet, attól függetlenül, hogy végpontvédelemről, szervervédelemről vagy hálózati határvédelemről van-e szó. Egy helyre futnak be a riasztások, egy helyen lehet jelentéseket lekérdezni, riportokat készíteni, illetve a rendszerek állapotát figyelemmel követni. Az adminisztrációs szerepek szétválaszthatóságának köszönhetően a rendszergazdák ugyanakkor mégis külön-külön tudják kezelni a rájuk bízott eszközöket és hálózatokat. Szintén központosított a szabályok (policy) kezelése, ami egyrészt időtakarékos, másfelől csökkenti az emberi hibából, félrekonfigurálásból adódó hibalehetőségeket.

A Forefront szoftvercsomag része a Forefront Client Security, a Forefront Security for Exchange Server, a Forefront Security for SharePoint, valamint mostantól ebbe a termékcsaládba olvad be az ISA Server is, amelynek új változatát már Forefront Threat Management Gatewaynek hívják. A Forefront Threat Management Gateway egy Windows Server 2008-on alapulú termék, amely számos funkcióval egészíti ki elődjét, az ISA Server 2006-ot. A termékről egyelőre kevés információt árult el a Microsoft, részletek az év további részében várhatók.

Az új Forefront termékek, valamint a Stirling bétája ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. A Stirling jelen állapotban még csak a Forefront Client Securityval és a Forefront Security for Exchange-dzsel integrálódik, de a fejlesztés későbbi folyamatában a többi terméket is felkészítik a Stirlinggel való együttműködésre. A Microsoft elképzelése szerint a végleges változatok megjelenésekor az új Forefront-generáció a Stirlinggel együtt egy teljes integrált csomagot alkot majd licencelés szempontjából is, mindazonáltal a komponenseket egyenkén is forgalmazni fogják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.