Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 1. 16:45

Az Oracle RAC babérjaira tör a Sybase

Bejelentette az Adaptive Enterprise Server adatbázis fürtözhető változatát a Sybase. Az ASE Cluster Editionből az Oracle RAC-hoz hasonló magas rendelkezésre állású, terhelésmegosztásos rendszerek építhetők fel -- az adatbáziskezelő több szerveren fut, de mindannyian azonos adatbázishoz, egy megosztott diszkterülethez csatlakoznak. A csomópontok egyformán írnak, olvasnak és törölnek adatokat. Éppen ezért az egyik csomópont meghibásodása esetén az adatbáziskezelő nem áll le, csupán a teljesítmény csökken, azaz a fürt továbbra is ki tudja szolgálni a kéréseket.

[HWSW] Bejelentette az Adaptive Enterprise Server adatbázis fürtözhető változatát a Sybase. Az ASE Cluster Editionből az Oracle RAC-hoz hasonló magas rendelkezésre állású, terhelésmegosztásos rendszerek építhetők fel -- az adatbáziskezelő több szerveren fut, de mindannyian azonos adatbázishoz, egy megosztott diszkterülethez csatlakoznak. A csomópontok egyformán írnak, olvasnak és törölnek adatokat. Éppen ezért az egyik csomópont meghibásodása esetén az adatbáziskezelő nem áll le, csupán a teljesítmény csökken, azaz a fürt továbbra is ki tudja szolgálni a kéréseket.

Az ASE Cluster Edition alapja a szabadalmazás alatt álló Virtualized Resource Management (VRM) technológia, amely segíti a fürtök létrehozását, illetve azt, hogy az ASE szerverek összehangoltan, optimális erőforrás-kihasználtsággal vegyenek részt a kliensek kiszolgálásában -- a cég szerint ezáltal jelentős megtakarítások érhetők el mind a hardverek, mind pedig az üzemeltetés költségén. A VRM révén logikai fürtök alakíthatóak ki a fizikai szerverekből, amelyek között dinamikusan, az aktuális terhelésnek megfelelően kerülnek elosztásra a fizikai szerverek erőforrásai. Így optimális kihasználtság érhető el tervezett és nem tervezett leállások, kiugró terheléssel járó időszakok alatt is.

A Sybase ASE Cluster Edition február óta elérhető Red Hat Enterprise Linux 4 és 5 (x86 és x64), 64 bites SPARC Solaris 9 és 10, illetve SuSE Linux 9, 10 (x86 és x64) platformokon.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról