Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 25. 08:53

Áprilisban jön a Windows XP SP3

Április második felében érkezik a Windows XP SP3 -- adta hírül a TechARP.com weboldal, amely a Vista első szervizcsomagjával kapcsolatos dátumokat is rendre eltalálta, így megbízható információforrásnak tekinthető. A lap úgy tudja, április második felében hét nyelven (angol, német, spanyol, francia, japán, kínai, koreai) lesz elérhető a Windows XP harmadik, egyben utolsó javítócsomagja, a többi változat pedig három héten belül érkezik meg a felhasználókhoz.

[HWSW] Április második felében érkezik a Windows XP SP3 -- adta hírül a TechARP.com weboldal, amely a Vista első szervizcsomagjával kapcsolatos dátumokat is rendre "eltalálta", így megbízható információforrásnak tekinthető. A lap úgy tudja, április második felében hét nyelven (angol, német, spanyol, francia, japán, kínai, koreai) lesz elérhető a Windows XP harmadik, egyben utolsó javítócsomagja, a többi változat pedig három héten belül érkezik meg a felhasználókhoz. A Microsoft több mint egy hónappal ezelőtt tette elérhetővé a Windows XP SP3 második kiadásra jelölt változatát (RC2) a Windows Update-en, azonban szemfüles felhasználók egy ennél újabb verzióhoz is hozzájuthatnak, ha figyelmesen böngészik a fájlcserélőket. Később maga a Microsoft is elismerte, hogy az 5503-as build valódi, és eredetileg csak egy szűk körben, a meghívott bétatesztelőknek adták ki. A cég mindazonáltal sietett leszögezni, hogy az 5503-as buildet nem a nyilvánosságnak szánták és nem tudják garantálni, hogy a fájlcserélőkön terjedő verziót valaki nem módosította, így akár kártevő is lehet benne, ezért semmiképp sem ajánlatos telepíteni.

A Windows XP utolsó szervizcsomagja több mint száz hibajavítást tartalmaz, szokás szerint nem csak a második szervizcsomag óta megjelentek találhatók meg benne, hanem minden frissítés, amit a Windows XP-hez kiadott a Microsoft. A javítások közül számosat a Vistából emeltek át, többek között a hálózati hozzáférés védelme is ezzel erősödött, illetve a titkosító algoritmusok kezelése is ennek köszönhetően javult. Módosítottak az aktivációs folyamaton is: a javítócsomaggal frissített operációs rendszer első telepítés után már 30 napig működik aktiválás nélkül -- ugyanúgy mint a Vista, vagy a Windows Server 2003 SP2. Eddig a Windows XP telepítése nem történhetett meg valódi termékkulcs nélkül, az installálás egyszerűen nem futott le.

A felhasználói visszajelzések egyelőre vegyesek a Windows XP SP3-mal kapcsolatban, sokaknak van problémája a javítócsomag telepítése után, de akiknek működik, azok rendszerint érezhető gyorsulásról számolnak be. A Devil Mountain Software tesztjei szerint a harmadik szervizcsomaggal "felszerelt" XP jelentősen és mérhetően, tíz százalékkal gyorsabb volt az OfficeBench alatt, ami rácáfol arra, hogy csak hibajavításokról szól az SP3.

SP3 RC2 refresh
A Microsoft március 19-én közzétette a harmadik szervizcsomag második kiadásra jelölt változatának (RC2) felfrissített verzióját. A gyors tesztek szerint az újabb, frissített változat főként a Windows Update-tel kapcsolatos hibákat javítja.
Az SP3-mal frissített Windows XP-változatok június 30-ig megtalálhatók lesznek a boltok polcain, kivéve a Media Center és a Tablet PC verziókat, ezeket az internetről lehet frissíteni. A Windows XP különféle verzióihoz 2009-ig, vagyis a Windows XP SP2 megjelenését követő öt évig lesz "mainstream" támogatás. Az eredeti tervek szerint 2009-től kezdődően csak a vállalati felhasználásra szánt Windows XP Professionalhoz adtak volna ki javításokat, a mostani döntés szerint azonban nem csak a Windows XP Professional Edition, hane a Home Edition és Media Center Edition is részesül majd a kiterjesztett támogatásban, amelybe a biztonsági és egyéb javítások kiadása és kérés esetén új funkciók fejlesztése mellett beletartozik az ingyenes és fizetős telefonos és online támogatás is.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.