:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 21. 10:16

VMware virtuális környezet menedzselése Windows PowerShellből

A VMware kiadta Virtual Infrastructure Toolkitjének windowsos változatát , amely lehetővé teszi a VMware virtuális infrastruktúra (Virtual Infrastructure, VI) egyes menedzsment-feladatainak automatizálását a PowerShellben megírt programocskák segítségével.

[HWSW] A VMware kiadta Virtual Infrastructure Toolkitjének windowsos változatát, amely lehetővé teszi a VMware virtuális infrastruktúra (Virtual Infrastructure, VI) egyes menedzsment-feladatainak automatizálását a PowerShellben megírt programocskák segítségével.

A PowerShell a UNIX-éhoz és Linuxéhoz hasonló parancssort és egyben scriptnyelvet ad a windowsos rendszergazdák kezébe. A VI Toolkit lehetővé teszi, hogy a rendszergazdák PowerShellben megírt programok segítségével hajtsanak végre olyan menedzsment-feladatokat, amelyeket eddig a grafikus felületen csak hosszadalmas kattintgatással tudtak elvégezni. A Toolkitben több mint 100 program található, amelyek segítségével villámgyorsan lehet például az összes virtuális gépről snapshotot készíteni, több virtuális gépet egyik ESX Serverről a másikra mozgatni, template-eket klónozni, vagy éppen a csatolt floppy- és CD-meghajtókat leválasztani.

A VI Toolkit for Windows nagyon hasonló a VMware népszerű Perl Toolkitjéhez, amely Linuxon valósítja meg ugyanezt, vagyis virtuális gépek automatizált menedzsmentjét. Mindazonáltal még a VMware is kiemelti, hogy a PowerShellen alapuló változatot sokkal hamarabb el lehet sajátítani, így egy adminisztrátor akár már néhány óra, de legfeljebb pár nap elteltével hatékonyan tudja használni. PowerShellben vagy VBScriptekben szerzett tapasztalatok nagyban megkönnyítik a VI Toolkit használatát.

A VI Toolkit for Windows egyelőre béta állapotban érhető el és tölthető le a VMware honlapjáról, használatához természetesen szükség van a Microsoft Windows PowerShellre is. A szoftver az ESX Server 3.0.2 és ESX Server 3.5, illetve a Virtual Center 2.5 platformokkal kompatibilis, és mivel a Windows PowerShellre épül, csak windowsos környezetben használható -- jelenleg a béta Windows Server 2003 (R2, SP1, SP2) mellett Windows XP-n és Windows Vistán működik. A 64 bites operációs rendszerek hivatalosan nem támogatottak, de Windows on Windows 64 segítségével a VI Toolkit ezeken is elfut.

Természetesen a csomagban levő 102 programocska mellé, akár azok felhasználásával mindenki készíthet saját commandleteket, a VMware létrehozott egy közösségi oldalt is, amely a VI Toolkit for Windows felhasználóit hivatott összegyűjteni, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, illetve megoszthassák egymással a saját programjaikat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.