Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 17. 15:49

Újra van nyolcfoglalatos ProLiantje a HP-nak

A HP Tech@Work rendezvényen új, nagyteljesítményű x86-szervert mutatott be a HP, a ProLiant DL785 G5 egy nyolc darab négymagos Opteronra épülő kiszolgáló, amelyet elsősorban konszolidációs projektekhez, illetve igazán nagy teljesítményt igénylő alkalmazások futtatásához lehet ideális.

[HWSW] A HP Tech@Work rendezvényen új, nagyteljesítményű x86-szervert mutatott be a HP, a ProLiant DL785 G5 egy nyolc darab négymagos Opteronra épülő kiszolgáló, amelyet elsősorban konszolidációs projektekhez, illetve igazán nagy teljesítményt igénylő alkalmazások futtatásához lehet ideális.

A HP kínálatában régóta nem volt ilyen nagy x86-szerver, a cég ugyanis a többmagos processzorok érkezésével párhuzamosan felfüggesztette a négynél több foglalatot tartalmazó x86-kiszolgálók értékesítését, ahogy a kereslet a kisebb, de egyre erősebb konfigurációk felé tolódott el. A szervervirtualizáció terjedésével azonban úgy tűnik, ismét megélénkül az igény az ilyen óriási teljesítményű gépek iránt, amelyekkel több kisebb szerver is kiváltható, ezzel hatékonyabbá és relatíve olcsóbbá tehető az infrastruktúra üzemeltetése, miközben a rendelkezésre állás is javulhat. A ProLiant DL785 G5-ben ennek érdekében a tápegységek és a hűtők mellett a ROM is redundáns.

A ProLiant DL785 G5 egy rackbe szerelhető, 7U magas házban kapott helyet. A gépbe nyolc darab négymagos (Barcelona) Opteron került, ezekhez összesen 256 gigabájt memória csatlakoztatható, a modulok számára összesen 64 foglalatot alakítottak ki a házon belül. Maximális memóriakiépítés használata esetén 533 MHz-es DDR2 memóriák támogatottak, 128 gigabájt vagy ennél kevesebb memória használatakor azonban 667 MHz-es órajellel is működhetnek a modulok. A HP bejelentése szerint a gépet felkészítették a 8 gigabájtos memóriák fogadására is, így amint elérhetővé válnak, a maximális kapacitás 512 gigabájt lehet.

A szerveren belül 8 darab 2,5" méretű SAS merevlemezt lehet elhelyezni, egy külső keretben pedig további 8-at csatlakoztathat a felhasználó, így összesen 2,3 terabájt belső háttértárkapacitás felett diszponálhat. A ProLiant DL785 G5 maximális bővíthetőségéről 11 darab PCIe bővítőhely gondoskodik, de az év második felétől a szerver rendelhető lesz 7 PCIe és 2 HTx slottal is. A távfelügyeletet iLO2 (Integrated Lights Out 2) biztosítja. A ProLiant DL785 G5 hivatalosan Microsoft Windows, Linux és Sun Solaris operációs rendszereket támogat és májustól szállítják, az árak 17 ezer dollártól indulnak.

HP ProLiant DL785 G5

A DL785-tel egyszerre mutatkozott be a HP Insight Dynamics VSE infrastruktúra-felügyeleti szoftver, amely a cég szerint a világon elsőként teljesen egyformán és egyenrangúan kezeli a fizikai és virtuális szervereket és valós időben optimalizálja az erőforrásokat, segítségül hívva a korábbi adatokat többek között az alkalmazások teljesítményigényéről, a rendelkezésre állásáról, valamint az adatközpont fogyasztásáról. Az adminisztrátorok egyetlen felületen menedzselhetik az összes szerverüket, függetlenül attól, hogy fizikai vagy virtuális gépekről van-e szó, illetve hogy a virtuális gépek milyen hypervisoron futnak. A VSE minden szervert logikai szerveként kezel és szabadon tudja őket mozgatni az infrastruktúrán belül, gondoskodta a P2V, V2V és V2P migrációkról is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról